Restart u jednom gutljaju kafe: Trenuci za mene

Restart u jednom gutljaju kafe: Trenuci za mene

Autor: | 30/10/2020

0

U vremenu kada je obaveza sve više, a pravih susreta sa sobom sve manje, ostaje nam jedan ritual, koga se nikada ne odričemo. Reč je o ispijanju kafe, koje bi barem dva puta dnevno moglo da predstavlja određeno “dugme” za fresh start i neophodni restart.

Ujutru ste ponekad toliko umorni, da postoji samo jedan način efikasnog buđenja- opojan miris sveže mlevene kafe. Tri kašičice, za bogatu penu i jak ukus, a onda dok čekate da vaše zadovoljstvo  provri, udišete miris koji znači samo jedno, dan može da počne. Ipak, jutarnja kafa nije samo poziv za buđenje, to je onaj trenutak kada ste na kafi, ali ne sa prijateljima, ritualni sociološki događaj, već sa sobom, svojim mislima, idejama i potrebama. Jutarnja kafa je poziv da se predate svemu onome što želite da ostvarite, svojevrsna doza motivacije i obećanje, da ćete dan započeti, kao neko ko može sve. Onaj istinski trenutak kada slušate svoje misli, bez buke, gužve i suvišnih pitanja. Trenutak u kome osećate i miris i ukus svojih želja i ciljeva. Nakon prve šoljice kafe, dan može da počne, i čini se da ništa nije nemoguće.

Ipak, posle osam radnih sati, gužve, izazova, pa čak i špica na ulicama, po povratku kući energija vam je neretko na nižem nivou. A tamo, vas očekuju deca, ručak koji treba spremiti, obaveze odložene za neki srećniji dan, kada ćete biti malo manje umorni. Čini se da je situacija alarmantna, a vi imate samo jednu potrebu, da na nepcima osetite ukus domaće, sveže mlevene kafe. Zbog čega je tako? Tajna je u aromi, koja umiruje naše nervne ćelije, signalizira da je vreme za odmor i čini da se energija, polako, ali sigurno “puni” dok se mi osećamo sve lepše.

Druga, popodnevna kafa ima podjednako važnu ulogu kao i prva. Ona predstavlja ne samo užitak za ljubitelje kafe, već i vreme u kome ste potpuno odani sebi. Ono vreme u kome prestajete da budete zaokupljeni poslom, ali još uvek ne preuzimate privatne obaveze na sebe. Popodnevna kafa predstavlja trenutak u kome sabirate utiske, osećate satisfakciju svojih uspeha, usvajate važne lekcije, stečene tokom dana, i pitate sebe kako se osećate. Danas sve ređe sebi postavljamo ovo, tako jednostavno, a tako važno pitanje. Zbog toga je ritual ispijanja kafe u miru, sa svojim mislima, dragocen i neprocenjiv. Ne oduzima puno dragocenog vremena, a predstavlja najvažnije trenutke u vašem danu, one kada ste sami sa sobom i šoljicom sveže mlevene kafe, kada čujete sebe i u potpunosti se predajete nekoj novoj, snažnoj, pokretačkoj energiji, koja obećava da možete sve, a stane u svega tri kašičice sveže mlevene kafe. Zato, uvek pronađite vremena za trenutke opuštanja, jer ne traju dugo a osećaćete se srećnije i ispunjenije!

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty

Slične Vesti

Najnovije vesti