Top destinacija za jesenji odmor po ukusu Kendal Džener

Top destinacija za jesenji odmor po ukusu Kendal Džener

Autor: | 18/10/2020

0

Dolina Loare - podelite vino sa nekim od vitezova koji čuvaju renesansne dvorce – bajkoviti „Vrt Francuske“ savršena je destinacija za jesen

Gde odsesti

Dolinu Loare, očaravajućih dvoraca i palata često nazivu “Vrt Francuske”. Bajkovita regija, koja se prostire od Orleana do Anžera, sama po sebi je turistička atrakcija, a ako planirate da je obiđete, predlažemo da za smeštaj izaberete neki od starih zamaka koji su otvoreni za goste. “Chateau du Grand-Luce” (3) sagrađen je 1764. godine, što znači da će vam istorija u svakom trenutku biti nadohvat ruke, od prvog “bon jour” do poslednjeg “au revoir”. Tako su koncipirane i sobe, a sigurni smo da ćete uživati i u besprekornim neoklasičnim vrtovima koji okružuju “šato”.

Pročitajte: Dolina Loare - Romantika i putovanje u balonu

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Emmanuelle (@escapadesenfrance) дана 15. Окт 2020. у 10:05 PDT

Šta probati

U restoranu “Luce” (2), u okviru kompleksa, akcenat je na sezonskim namirnicama iz sopstvene bašte i voćnjaka. Probajte smuđa iz Loare, koji se sprema na tradicionalan način, i okrepljujuće potaže za koje su Francuzi eksperti. Posle turneje po romantičnoj dolini i obilazaka renesansnih zdanja svratite na aperitiv na Plas Plumero, trg nad kojim se nadvijaju tradicionalne šarene kuće, a u svakoj je otvoren najmanje jedan bar ili restoran. Za lokalne specijalitete preporučujemo “Le Beaulieu”, a čuvene biskvite-suvenire i ostale poslastice naručite u lokalu “La Sablesienne”.

Pročitajte: Šoping ili putovanja - Šta nas čini srećnijim?

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kimberly (@lyberki) дана 16. Окт 2020. у 10:03 PDT

Uživajte u...

Najprostije rečeno – uživajte u vinu. Prvorazredna su u ovom kraju. Zađite dublje u dolinu, skrenite sa puta i uđite u podrume, na primer onaj u dvorcu “Langlois-Chateau”, ili pak u “Domaine de Belliviere”, jednu od mlađih vinarija u kojoj se pravi čudesni liker od kajsije “Elixir de Tuf”. Male zanatske radnje i pijace na kojima ćete se najbolje upoznati sa životom lokalnog stanovništva čekaju vas u gradiću Šartr na Loari, riznici kamenih kuća ispresecanih kanalima. Ako imate vremena, svratite i do Le Mana, gde se održavaju čuvene auto-trke.

Ne propustite

Impresivni dvorci i ostala istorijska mesta u Loari 2000. godine dodati su na „Uneskovu“ listu svetske kulturne baštine, tako da ne treba posebno naglašavati šta morate videti kad ste već tamo. “Chambord”, “Blois”, “Chenonceau” i “Villandry” tek su neka od kolosalnih zdanja koja će vas vratiti u vreme vitezova i princeza. No, jednako su zanimljive i biciklističke ture uskim putevima kroz zlatna polja i vinograde, kao i posed na kome se nalazi hotel “Grand-Luce”. U vrtovima uređenim u francuskom stilu još stoje statue (1) koje je ovom dvorcu poklonio Luj XV, pa upoznajte i njih.

Noćenje u kraljevskom stilu ima i kraljevsku cenu – 465 evra. iz Pariza ćete najbrže stići vozom, a iz Beograda sa nekom od agencija koje organizuju ture do Loare. I kendal Džener obožava ovu destinaciju i otkrivala tajne sa Loare. Sledite njen primer i uživajte na ovom prelepom mestu.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić guliver/getty, instagram