Verica Rakočević: Nekada me oni sa dna tako snažno pomere, da moram da reagujem

Verica Rakočević: Nekada me oni sa dna tako snažno pomere, da moram da reagujem

Autor: | 04/10/2020

0

Dizajnerka Verica Rakočević govori o našoj modnoj stvarnosti i svojim planovima za naredne decenije

Septembarske revije na otvorenom odavno su postale tradicija Verice Rakočević, koja je ovaj mesec odabrala zbog rođendana ćerke Elene i godišnjice braka sa suprugom Veljkom. Međutim, predstavljanje nove kolekcije, simbolično nazvane “Kiseonik”, ni po čemu nije ličilo ne prethodne. Epidemiološke mere su stroge, pa je uživo moglo da je vidi tek trideset zvanica, dok su ostali defile manekenki pratili na ekranima kompjutera i pametnih telefona. Beogradska kreatorka svoj modni događaj posvetila je medicinskim radnicima, koji se širom sveta bore protiv kovida 19, a njene počasne gošće bile su dve lekarke i jedna medicinska sestra. Da li je zadovoljna kako je ova nesvakidašnja revija prihvaćena?

‒ Kada bih razmišljala kako je i koliko nešto što radim ovde prihvaćeno, verovatno bih morala da jako spustim svoju frekvenciju. Ne mislim da kod nas ne postoji publika koja to razume, već oni koji to treba da medijski plasiraju – ne umeju ako nema jeftinog senzacionalizma. Zato su ovog puta na reviju bili pozvani samo mediji koji znaju o čemu pričam, ali “kukolj” se uvek prošvercuje, tek da te opomene gde živiš.

Pročitajte: Pogledajte kako je dizajnerka Verica Rakočević izgledala pre 50 godina (foto)

U maniru “zašto da se lažemo” demistifikovala je i spremanje kolekcije.

‒ Zašto da pričam da sam je radila pola godine kad je sve bilo gotovo za mesec dana? Budimo realni. Pretpostavljam da ozbiljan dizajner ima svoje baze krojeva i svoju proizvodnju, ili dodatnu sa strane, u nekoj radionici. Imam inspiraciju, skice napravim za dva dana, iz novog kroja ili postojeće baze koju transformišem krojačica skroji, šnajderka sašije... Zašto bih pravila lažnu famu oko nečega za šta znamo kako se radi?

Na stereotipno pitanje vezano za inspiraciju Verica je odgovorila da ju je inspirisala želja da se modeli prodaju. Nama je otkrila šta je nju inspirisalo za takav odgovor:

‒ Suviše dugo radim ovaj posao, naslušala sam se i nagledala svega i svačega: izmišljenih biografija, događaja, karijera... Mogu samo da kažem da mi je žao mladih, talentovanih dizajnera, kojih nije malo, ali, nažalost, nemaju priliku da se za njih čuje. Poznaju ih u inostranstvu, a nama ostaju ovi drugi, da nam objasne šta su i ko su. Iz bunta sam tako odgovarala, jer zaista mislim da je dobar dizajner onaj čije komade - kupljene, a ne poklonjene, nosi veliki broj klijenata. Za nedelju dana prodato je više od pedeset posto kolekcije “Kiseonik”, zbog čega sam izuzetno zadovoljna.

Pročitajte: Dizajnerka Verica Rakočević - Više me brine vreme posle korone, pokazaće se kao svojevrsno čistilište

Susret sa dizajnerkom fascinantne energije završili smo osvrtom na nedavno lansirani trač ‒ da je zatvorila svoj butik. Tada je rekla: “Butik će biti otvoren onoliko koliko ja budem živa, što znači još trideset godina, ako budem išla stopama Kirka Daglasa”. A šta sada kaže?

‒ Na početku rekoh da se trudim da se bavim ljudima i vestima koje su na mojoj frekvenciji. Nekada me oni sa dna tako snažno pomere, da moram da reagujem, ali samo na trenutak. Vrlo brzo shvatim da mi je potrebno malo snage da poletim i odem daleko od mračnih sila zla. Trenutno imam velike, desetogodišnje planove, a posle ćemo planirati i sledećih deset, ako Svevišnji misli da su moje želje realne. Ne kaže se uzalud da samo treba jako želeti. Do mene je da jako želim.

Kompletan intervju sa Vericom Rakočević pronađite u najnovijem broju magazina "HELLO!" koji je u prodaji od 2. oktobra! 

 

Komentari (0)

Loading
Brankica Treskavica Luka Šarac, Mirko Tabašević

Slične Vesti