Najmlađi akademik Srbije i kompozitor Isidora Žebeljan izgubila je borbu za život

Najmlađi akademik Srbije i kompozitor Isidora Žebeljan izgubila je borbu za život

Autor: | 29/09/2020

0

U pedeset četvrtoj godini, preminula je Isidora Žebeljan, aktivni član "SANU" i kompozitor. Iza sebe je ostavila ožalošćenog supruga Borislava Čičovačkog i sina Petra, a naša kultura i umetnost ostala je bez velike žene i umetnice.

Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je od 2002. radila kao profesor kompozicije, a ujedno je bila prva žena na toj poziciji u Srbiji. Za svoja dela dobila je važne svetske nagrade, ali i jednu od najvažnijih nagrada u našoj zemlji - Mokranjčevu nagradu 2004. godine.

Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabrana je 2006. a samo šest godina kasnije, postala je član Svetske akademije umetnosti i nauka.

Pročitajte: Čuveni režiser zauvek nas je napustio - Preminuo Goran Paskaljević

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kolarac (@kolarac_kolarceva_zaduzbina) on Sep 29, 2020 at 3:58am PDT


Godine 2014, kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja, za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.

Isidora Žebeljan jedna je od najistaknutijih srpskih kompozitora u oblasti pozorišta i filma. Komponovala je muziku za više od trideset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada.

Radila je na nekoliko filmskih partitura, uključujući i orkestraciju muzike Gorana Bregovića za filmove "Dom za vešanje", "Arizona drim", "Podzemlje" u režiji Emira Kusturice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tin Drum Music (@tindrummusicbgd) on Sep 27, 2019 at 12:35am PDT


Autor je muzike za film Miloša Radivojevića "Kako su me ukrali Nemci", za koju je 2011. godine dobila nagradu za najbolju originalnu muziku na Filmskom festivalu u Sopotu, kao i nagradu srpskog FIPRESCI 2012. godine.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Youtube printscreen