Čuveni režiser zauvek nas je napustio: Preminuo Goran Paskaljević

Čuveni režiser zauvek nas je napustio: Preminuo Goran Paskaljević

Autor: | 26/09/2020

0

Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini u Parizu. Domaća, kao i svetska javnost koja je obožavala Paskaljevićeve filmove, ne može da prihvati da nas je tako velika i talentovana ličnost zaista napustila.

Sinoć je otvoreno i trinaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, a na svečanoj ceremoniji trebala je da bude uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ našem proslavljenom reditelju Goranu Paskaljeviću, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Organizatori su saopštili publici da Paskaljević, nažalost nije mogao da prisustvuje ceremoniji otvaranja, a samo pola sata kasnije stigla je vest da je preminuo u Parizu.

Pročitajte: Goran Paskaljević nagrađen u Varni

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели HELLO! Magazin (@hellomagazinsrbija) дана 25. Сеп 2020. у 12:57 PDT

Naši glumci, producenti, kao i kolege režiseri izjavljuju saučešće porodici i na društvenim mrežama objavljuju dirljive poruke. Jedna od onih koja je rasplakala mnoge došla je od Sergeja Trifunovića.

- Ko zna kako bi se uopšte odvijao moj glumački put, da mi nisi dao moju prvu filmsku ulogu u „Tuđoj Americi." Zahvalan sam ti onoliko na tome. I na „Buretu", kasnije. Zahvalan na ogromnom poverenju koje je od mene učinilo glumca. Tvoj Sergej - napisao je naš sjajni glumac.

Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za Televiziju Beograd, a prvi dugometražni igrani film "Čuvar plaže u zimskom periodu" snimio je 1976. godine. Napravio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za „Bure baruta" i Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za „Vreme čuda". Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine, pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga.

Bio je prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most" za humanizam u svojim delima. U novembru 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti.

Pročitajte: Goran Paskaljević sa suprugom Kristinom boravio u Ekvadoru i na ostrvima Galapagosa koja su ga ostavila bez daha

- Najveće razočaranje je valjda kad sam prestao da verujem u Božić Batu. I kad sam shvatio da u životu sve moram sam da uradim - govorio je Paskaljević, prenosi „Blic".

Otkrio je tada da je najsrećniji bio kada je naučio da pliva, ali je otkrio i svoj najveći strah.

- Najviše se plašim ratova. Ne pogibije u ratovima, nego tog užasa koji ratovi donose ljudskom rodu. To stradanje, ta degradacija ljudskog bića.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs ATA Images, Instagram

Pročitajte još

Najnovije vesti