Marina Abramović: Spektakl uz pomoć dve velike ljubavi

Marina Abramović: Spektakl uz pomoć dve velike ljubavi

Autor: | 17/09/2020

0

Performans „Sedam smrti Marije Kalas“ Marina Abramović izvela je uz malu pomoć svoje dve velike ljubavi – Rikarda i Toda

Pandemija je odložila skoro sve što je svet isplanirao za ovu godinu, pa tako i premijeru performansa „Sedam smrti Marije Kalas“, koji je „Njujork tajms“ najavio kao „vrhunac šezdesetogodišnje opsesije Marine Abramović velikom operskom divom“. Znamo da je slavna srpska umetnica pomerala granice ljudskih mogućnosti, da je prešla više od hiljadu kilometara duž Kineskog zida, skakala u plamen, gubila svest usled nedostatka kiseonika, žiletom sebi urezala petokraku na stomak, „presedela“ 763 sata u muzeju nepomično i u tišini, ali rešenje protiv korone nije uspela da nađe. Ovog puta morala je malo da sačeka.

Pročitajte: Marina Abramović zauvek ostala bez svoje životne ljubavi - Ulaj preminuo u 77. godini (foto)

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marina Abramovic Institute (@abramovicinstitute) дана 1. Сеп 2020. у 8:55 PDT

Čast da prva vidi novi projekat koji je režirala, i naravno odigrala „gospođa performans“, imala je publika u Minhenu, prvog dana septembra u Bavarskoj državnoj operi. U muzičko-pozorišnom delu iz sedam činova, protkanom arijama koje je otpevala legendarna Grkinja rođena u Americi, pojavljuju se i karakteristični simboli vezani za lik i delo Marine Abramović – nož, zmija, vatra, venčanica, a društvo joj pravi i glumac Vilijam Defo. I sama je izvela neke segmente poznatih opera – „Karmen“, „Toska“, „Madam Baterflaj“, „Travijata“...

U ovoj autentičnoj priči o ljubavi, patnji, sreći, uspehu, strasti i svemu što je pratilo spektakularan i u isto vreme tragičan život Marije Kalas značajnu ulogu igraju i kostimi, za koje se pobrinula kuća „Burberry“ i njen kreativni direktor Rikardo Tiši. Kako primećuje „Vogue“, ne zna se koji od sedam stajlinga je luđi i magičniji. Tiši je jednom prilikom izjavio da je Marinin fan od malih nogu i da je njen rad dosta uticao na njegov stil. Zbog toga je dao sve od sebe stvarajući modele za ovaj performans.

Pročitajte: Marina Abramović - Volela bih da mladi vide šta sam radila poslednjih pedeset godina života

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marina Abramovic Institute (@abramovicinstitute) дана 3. Сеп 2020. у 11:07 PDT

– Pronašao sam srodnu dušu. Ona je jedna od najhrabrijih žena na svetu – ne štedi kreator na komplimentima dok opisuje svoje divljenje prema čuvenoj umetnici.

– Nas dvoje smo ljubav. On je Moda, ja sam Umetnost – dva sveta koja se prožimaju u kreativnom dijalogu sačinjenom od poštovanja i slobode – uzvratila je Marina, koja je sa Tišijem u prošlosti često sarađivala.

Svetskoj premijeri u Minhenu prisustvovao je i njen partner, dve decenije mlađi američki producent i biznismen Tod Ekert, s kojim se u poslednje vreme sve češće pojavljuje na javnim događajima.

A posle Minhena, Marija Kalas oživeće i u Berlinu, Londonu, Atini, Parizu, Moskvi.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić guliver/getty, Luka Šarac,