Ludost ili sjajno rešenje: Da li smete da ispolirate kožne cipele acetonom

Ludost ili sjajno rešenje: Da li smete da ispolirate kožne cipele acetonom

Autor: | 08/09/2021

0

Primena acetona u domaćinstvu je višestruka iako ga uglavnom koristimo samo za skidanje laka sa notiju. Ipak, ovo moćno sredstvo oporog mirisa i te kako vam može pomoći da rešite određene probleme na koje svakodnevno nailazite u vašem domu. Evo gde je još moguća primena acetona.

Čišćenje tastature

Stavite malo acetona na tufer ili komadić vate i oprezno prebrišite tastaturu ugašenog računara. Prvo isprobajte na maloj površini, da ne bi eventualno bilo neprijatnih iznenađenja.

Otklanjanje mrlja od čaja ili kafe

Mrlje od čaja ili kafe nekada mogu da budu veoma uporne. Zato na komadić vate sipajte aceton i protrljajte dok mrlja ne nestane. Posle dobro isperite deterdžentom i vodom. Oprezno sa porcelanskim šoljicama na kojima je nešto nacrtano jer bi crtež s vremenom mogao da izbledi ukoliko ponavljate ovaj postupak.

Pročitajte: Kako ukloniti trajni lak kod kuće?

Photo by Verity Sanders on Unsplash

Poliranje kožnih cipela

Zvuči kao velika ludost, ali i te kako radi. Male ogrebotine na vašim kožnim cipelama možete otkloniti krpicom natopljenom acetonom, samo lagano prebrišite, piše „Miss7“. Pre toga isprobajte na maloj površini.

Primena acetona velika je kod čišćenja brijača

Aceton ima i dezinfekciono dejstvo. Zato, posle korišćenja brijača potopite oštricu u aceton, neka deluje nekoliko minuta, a zatim isperite vodom.

Pročitajte: Ovaj kozmetički preparat sve žene koriste, a nemaju pojma koliko je otrovan

Photo by Verity Sanders on Unsplash

 

Uklanjanje nalepnica

Vinjeta na staklu automobila, stara registraciona nalepnica ili dečje nalepnice na vratima često se tvrdoglavo drže. Skinite nalepnicu koliko je to moguće, a potom ostatak natrljajte acetonom. To najbolje deluje na staklu. Na drugim površinama, na primer drvetu, prvo testirajte aceton da ne biste uništili površinu.

Čišćenje pribora za šminku

„Okupajte“ bjuti-pribor u acetonu i temeljno ga isperite. Tako se smanjuje rizik od upala i bubuljica, što može da se desi kad koristite prljav pribor.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin