Ove četiri stvari 100% nasleđujete od majke hteli vi to ili ne

Ove četiri stvari 100% nasleđujete od majke hteli vi to ili ne

Autor: | 29/07/2020

0

Majke i deca mnogo toga imaju zajedničkog, ali istraživanja su pokazala da bez obzira koliko fizički liče četiri stvari će uvek imati zajedničke. Tako znamo da mama direktno utiče na mnoge stvari ‒ od naše inteligencije do ponašanja u romantičnom odnosu. Iako je genetika nesumnjivo složena stvar, istraživanja su pokazala da od majke nasleđujemo neke specifične osobine i kvalitete. Stoga bez obzira liči li vaše dete na vas ili supruga, nauka kaže da je veća mogućnost da ove četiri stvari nasledite od mame:

1. Inteligencija

Dete će verovatno naslediti inteligenciju od majke, a ne od oca. Veliko istraživanje Univerziteta u Glazgovu, u kojem je pregledano više od 12.000 mladih ljudi od 14 do 22 godine, utvrdilo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socioekonomski status i obrazovanje. I najveći uticaj imala je njihova mama. Zapravo, njihov koeficijent inteligencije varirao je u proseku 15 bodova u odnosu na mame.

Pročitajte: Ceca i Anastasija Ražnatović - Nas dve pre svega imamo odnos majke i ćerke, tek onda kao drugarice

2. Obrasci i navike spavanja

Ako dete ima probleme sa spavanjem, možda je na svoju mamu. Istraživanje objavljeno u časopisu „Sleep Medicine“ prošle godine upućuje na to da majke svoje navike vezane za spavanje prenose na decu i da deca čije mame imaju problem sa nesanicom idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju. Zanimljivo je da naučnici nisu našli istu povezanost s očevima.

3. Brzina starenja

Iako ovo nije važno kada gledate svoju malu decu. Možda ćete početi da razmišljate o svojoj mami i načinu na koji starite. Izgleda da geni naše mame utiču na to. Naučnici iz Instituta „Max Plank“ otkrili su DNK iz mitohondrija koji nasleđujemo isključivo od majke, a koji delomično može da kontroliše starenje. Istraživanje je bilo obavljeno na miševima, a ne na ljudima pa su potvrdili da su potrebna dalja istraživanja, piše „Miss7“.

4. Prolazak kroz menopauzu

Iako ni to nije bitno vašoj maloj deci, važno je vama, a biće važno i vašim ćerkama kada postanu žene. Izgleda da period u kome ćete prolaziti kroz menopauzu može da bude nasledan. Istraživanje koje je 2011. godine sproveo britanski Institut za istraživanje raka na više od dve hiljade žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (pre 45 i posle 55 godine) nasleđuje od porodice.

Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veću šansu da se ista situacija pojavi i kod njih. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života može da igra veliku ulogu. Na primer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dve godine ranije.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty

Najnovije vesti