Mišel Obama: Memoari jedne ikone

Mišel Obama: Memoari jedne ikone

Autor: | 25/07/2020

0

Mišel Obama u autobiografiji jednostavnog naziva bivša prva dama evocira uspomene na detinjstvo i na sve ljubavi koje su obeležile njen život

- Ne bih mogla da napišem ove memorare, baš kao i sve ostalo što sam uradila u životu, bez ljubavi i podrške mnogih ljudi. Ne bih bila ono što sam danas bez čvrste ruke i bezuslovne ljubavi moje majke, Marijan Šilds Robinson. Ona je uvek bila moj oslonac, davala mi je slobodu da budem onakva kakva jesam, ali mi nije dozvoljavala da mi glava bude previše u oblacima. Njena beskonačna ljubav prema mojim ćerkama i spremnost da stavi naše potrebe ispred svojih ulili su mi utehu i sigurnost da iskoračim u svet, znajući da su bezbedne i voljene. Moj muž Barak, moja ljubav, moj partner već dvadeset pet godina i divan otac – on je životni drug kakvog sam samo mogla da zamislim. Naša priča i dalje traje i nestrpljivo čekam brojne pustolovine koje će tek doći. Moj stariji brat Krejg. Odakle da počnem?

Bio si moj zaštitnik od kada sam se rodila. Zasmejavao si me više od bilo koga na svetu. Ti si brat koga bi svaka sestra poželela. U najlepše uspomene za vreme pisanja ove knjige spadaju one koje smo s mamom podelili u kuhinji dok smo oživljavali stare priče - reči su kojima Mišel Obama na kraju autobiografije jednostavnog naziva “Moja priča” (“Becoming”) zahvaljuje ljudima koji su ostavili najveći trag u njenom 56 godina dugom životu.

Pročitajte: Mišel Obama o najtežem periodu života + Osećala sam se izgubljeno, usamljeno i neuspešno

Zahvaljujući izdavačkoj kući “Laguna” memoari supruge Baraka Obame, prvog tamnoputog predsednika Sjedinjenih Američkih Država, dve godine posle objavljivanja ispunili su izloge knjižara širom Srbije. “Becoming” je 2018. bila najtraženija knjiga sa one strane Atlantika, rekordni tiraž postignut je već u prve dve nedelje prodaje. U međuvremenu štampana je na 24 jezika i prodata u skoro deset miliona primeraka, a inspirisala je i snimanje dokumentarnog filma u režiji Nađe Halgren, koji je 6. maja prikazan na „Netfliksu“. Bivša prva dama postala je, ne bez razloga, ikona našeg vremena i žena na koju se vredi ugledati. A početak, sudeći po onome što piše, pratile su male i sasvim obične želje jedne devojčice.

‒ Kao dete nisam imala prevelike ambicije. Želela sam psa i kuću sa stepenicama – prizemljem i spratom za samo jednu porodicu. Ne znam zašto, ali želela sam 'karavan' sa petoro vrata umesto 'bjuik' sa troje vrata koji je bio očeva dika. Govorila sam da ću biti pedijatar kad porastem. Zašto? Zato što sam volela da budem u društvu male dece i zato što sam brzo naučila da se odraslima sviđa takav odgovor. U tim danima nosila sam kikice, maltretirala sam starijeg brata i imala sve petice u školi. Bila sam ambiciozna, iako nisam tačno znala čemu stremim ‒ prisetila se Mišel, napominjući da su roditelji sve što su imali uložili u nju i brata.

‒ Majka nije išla kod frizera i nije kupovala novu odeću. Otac je radio u smenama. Mogla sam da vidim kako se žrtvuju za nas.

Mišel Obama o emocijama prema Baraku

Od prvih koraka načinjenih u skromnoj radničkoj porodici do života na najpoznatijoj adresi na svetu, Beloj kući u Vašingtonu, Mišel Lavan Robinson Obama prošla je put ispunjen učenjem i radom. Završila je “Prinston”, a prava je diplomirala na “Harvardu”. Kao partner u kancelariji advokatske firme, gde je bila zadužena za marketing i intelektualno vlasništvo, upoznala je budućeg muža Baraka Obamu, sa kojim će dobiti dve ćerke – Maliju i Sašu.

‒ Čim sam dozvolila sebi da priznam kako osećam nešto prema Baraku, emocije su pokuljale – snažan vihor žudnje, zahvalnosti, ispunjenosti i zadivljenosti. Kao da je taj prvi poljubac izbrisao sve brige u životu i karijeri, čak i one u vezi sa Barakom koje su me morile. Smenila ih je goruća potreba da ga bolje upoznam, da istražim i iskusim sve o njemu što brže mogu ‒ iskreno piše na početku desetog poglavlja, u kome otkriva i detalje Barakove porodične istorije.

Pročitajte: Mišel Obama novim izgledom šokirala američku javnost

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Michel Obama (@michelobamaobama) дана 5. Окт 2016. у 11:32 PDT

Tokom izuzetno uspešne karijere bila je na visokim pozicijama u državnim institucijama, od pomoćnice gradonačelnika do pomoćnice dekana na čikaškom univerzitetu. Prema poreskoj prijavi iz 2006. njena plata iznosila je nešto više o 273.000 dolara, dok je Barak imao 157.000. Kada se uključila u stranačku kampanju, bodreći supruga na putu do Bele kuće, zamrzla je svoje poslovne aktivnosti. Kao supruga najmoćnijeg čoveka na svetu, uz koga je stajala i u lepim i u teškim trenucima, Mišel je koristila svoje znanje, uticaj, pa i šarm, da pomera granice mogućeg. Učinila je mnogo na jačanju prava žena i devojčica, ne samo u domovini, već širom sveta.

Zalagala se za prava migranata. Pored nje je Bela kuća postala otvorenija i gostoljubivija. Ćerke je besprekorno odgajala pod surovim svetlima reflektora. Zahvaljujući istančanom modnom ukusu i eleganciji, koju je demonstrirala ne samo na svečanim ceremonijama već i u svakodnevnom životu, prozvali su je naslednicom Džeki Kenedi.

Pročitajte: Otkrivena misterija: Mišel Obama otkrila šta joj je poklonila Melanija Tramp

Kada su se pre četiri godine u Belu kuću uselili Trampovi, porodica Obama preselila se u nekoliko kilometara udaljenu rezidcnciju. Mišel i Barak nisu se mnogo udaljili od Vašingtona, ali ni od nezvanične titule najvoljenijih modernih državnika Sjedinjenih Država. Nekadašnju prvu damu, koju zbog enegije, ambicije i hrabrosti porede sa Elenor Ruzvelt, neki vide kao buduću predsednicu SAD, a posle ankete koja je nedavno sprovedena u 41 zemlji našla se na čelu liste “Najcenjenije žene sveta”. Posredstvom “Globalne alijanse žena”, koju je osnovala pre tri godine, uključena je u razne segmente društva, pre svega u obrazovanje. Već na početku pandemije priključila se pružanju pomoći stanovnicima Vašingtona koje je „Covid-19“ najviše pogodio, trudeći se da obezbedi besplatno testiranje. Učestvovala je i u obrazovnoj emisiji državne televizije PBS “Ponedeljkom sa Mišel”, gde je čitala najmlađima.

Možda je najbolji odgovor na pitanje zašto je toliko fascinantna dala njena dugogodišnja prijateljica Opra Vinfri:

‒ Mišel je sve ono što mislite o njoj, ali i mnogo više. Bila je dostojanstvena, graciozna prva dama, puna stila, ali je, u isto vreme, ista kao svi mi.

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović guliver/getty, instagram