IKEA predstavlja biljne ćuftice kojima ni ljubitelji mesa neće odoleti

IKEA predstavlja biljne ćuftice kojima ni ljubitelji mesa neće odoleti

Autor: | 16/07/2020

0

Pun ukus, sočnost i ukus najfinijeg mesa, samo bez mesa! Ako vam to zvuči nemoguće, morate probati novi specijalitet iz IKEA kulinarskog asortimana: biljne ćuftice koje predstavljaju održiviji način ishrane za sve koji ne žele da se odreknu uživanja u ukusu mesa, i to po jednako pristupačnoj ceni.

Već od 1. avgusta, u ponudi IKEA Bistro restorana u Beogradu, na meniju će se naći biljne ćufte, koje ukusom i teksturom odaju gotovo istovetan ukus ćuftica od pravog mesa. Ovaj novitet iz IKEA gastronomske ponude predstavlja održiviji način ishrane za sve ljubitelje mesa, a nastao je kao želja kompanije IKEA da motiviše ljude na održive izbore, bez odricanja od ličnog zadovoljstva.

Ideju za novo jelo, IKEA eksperti su dobili na osnovu analize ekološkog otiska: prilikom pripreme biljnih ćufti značajno se umanjuje emisija štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Tačnije, na putu od sirovih sastojaka do ukusnog zalogaja biljnih ćuftica, emituje se samo 4% ukupne količine gasova koji se, pripremanjem klasičnih IKEA ćufti od mesa, otpuštaju u atmosferu. Ovo je još jedan korak koji je IKEA napravila u smeru ostvarivanja svoje strategije da do 2030. godine postane „klimatski pozitivna“.

„U IKEA restoranima godišnje prodamo više od milijardu ćufti od mesa i svesni smo uticaja koji proizvodnja mesa ima za čitavu planetu. Dodavanjem biljnih ćufti u našu ponudu ćufti, želimo da odgovorimo na navike naših kupaca i globalne ekološke izazove, istovremeno. Želimo da ponudimo alternativu koja će se bazirati na originalnom ukusu i teksturi mesa, ali uz potpuno biljne sastojke, tako da zainteresuje i najstrastvenije ljubitelje mesa da je probaju. Verujemo da održive opcije hrane treba da budu dostupne većem broju ljudi, te će cena biljnih ćufti biti podjednako pristupačna kao cena tradicionalnih ćufti od mesa“, izjavila je Vanja Zeljković, regionalni rukovodilac za sektor hrane u IKEA Jugoistočna Evropa.

Na ovaj način, IKEA ponuda svinjskih, goveđih, vegeterijanskih, te pilećih i ćufti od lososa dopunjena je novim specijalitetom na bazi biljne zamene za meso. Priprema se od proteina žutog graška, ovasa, krompira, luka i jabukea u IKEA Restoranu serviraće se na tradicionalan način – uz pire krompir, grašak, džem od nordijskih bobica i krem sos, po istoj ceni kao i mesne ćufte.

Posetioci će moći će da kupe i vrećicu smrznutih biljnih ćufti u Dućanu švedske hrane, namenjenih za pripremu kod kuće. S obzirom da ne uključuje sastojke životinjskog porekla, ovo bi mogao postati novi omiljen obrok svim poklonicima zdrave ishrane, uključujući i one kojima se ne odriče mesa, ali i fleksiterijance i vegetarijance.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Promo