Plašite se korone? Na ovo posebno obratite pažnju

Plašite se korone? Na ovo posebno obratite pažnju

Autor: | 30/06/2020

0

Navike koje jačaju imunitet su nam sada neophodne. Činjenica je da je u našoj zemlji nastupio drugi talas virusa korona i da je veoma važno da se podigne svest o odgovornosti za sopstveno, ali i tuđe zdravlje.

Da bi se organizam odbranio od korona-virusa, veoma je bitno da poboljšate vaš imunološki sistem, u čemu vam može pomoći niz zdravih navika, koje biste mogli svakodnevno da praktikujete.

Pored odgovornog nošenja maske i rukavica u zatvorenom prostoru i obavezne socijalne distance, pravi je trenutak da dnevnu rutinu obogatite nizom zdravih navika.

Pročitajte: Poznati kuvari savetuju šta da kupujete za vreme koronavirusa

Nikol Avena, profesor „Prinston“ univerziteta za strane medije rekao je da je jačanje imuniteta maraton, a ne sprint i da se na njemu mora svakodnevno raditi.

Sudeći po mišljenju stručnjaka, zdrave navike vam neće poboljšati imunitet u narednih sedam dana. Ipak, ako im se temeljno posvetite, bezbedni ste od virusa i bakterija, jer će organizam biti u stanju da se brani.

Navike koje jačaju imunitet - Potrudite se da spavate istovremeno

Period u kome spavate je vreme kada se vaš organizam regeneriše i oslobađa od stresa. Ukoliko imate redovan raspored spavanja, vaš organizam biće odmorniji i otporniji na štetne uticaje iz spoljašnje sredine.

Boravak na suncu

Potrudite se da bar trideset minuta budete izloženi sunčevoj svetlosti, bez zaštitnog faktora. Na taj način podstaknite organizam da proizvede neophodnu količinu vitamina D. Naravno, zaštita od sunca je izrazito važna, ali dvadeset do trideset minuta boravka na suncu u jutarnjim časovima zaista je dragoceno za vaš imunitet.

Pročitajte: Šta sve treba da znamo o adekvatnoj zaštiti od sunca?

Povećajte unos magnezijuma

Sada je više nego ikada važno da u jelovnik uključite namirnice bogate magnezijumom. Pokušajte da u svoje obroke ubacite spanać, mahunarke i orašaste plodove kako biste prirodno, bez dodataka ishrani, ojačali imunitet.

 Povedite računa o ambijentu spavanja

Veoma je važno da dodatnu pažnju obratite na higijenu vašeg kreveta. Redovno menjajte posteljinu, trudite se da u krevet odlazite u čistoj pidžami, istuširani i sa čistom kožom lica. Uz to, veoma je bitno da prostor u kome spavate uvek bude dobro provetren, što dodatno utiče ne samo na imunitet već i na kvalitet sna.

Oslobodite se stresa

Lučenje kortizola, hormona stresa, dodatno utiče na vaš imunitet, koji postaje dodatno slabiji. Zato je veoma važno da naučite da kontrolišete svakodnevne izvore stresa. Potrudite se da se izdignete iznad situacije i oslobodite se stresa, jer je sada zdravlje prioritet.

Pročitajte: Stres taloži salo

Navike koje jačaju imunitet - Vežbajte

Iako bi bilo pametnije da tokom pandemije izbegavate teretanu, poželjno bi bilo da vežbate kod kuće. Polučasovni trening u vašem organizmu napraviće neophodan balans, hormona, minerala i vitamina, a znojenjem ćete izbaciti toksine i tako dodatno pročistiti organizam.

Pokušajte da narednih dana zdravlje postavite kao prioritet i postepeno radite na podizanju imuniteta kako biste se sačuvali tokom drugog talasa korona-virusa i uspeli da uhvatite bar nekoliko dana leta, bez bojazni da ćete se zaraziti.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty