Idealno za praznike: „Cheesecake“ po ovom receptu pravićete već danas

Idealno za praznike: „Cheesecake“ po ovom receptu pravićete već danas

Autor: | 27/12/2020

0

Cheesecake je kolač koji skoro svako obožava. Čak i one osobe koje nemaju mnogo iskustva u kuhinji odluče se da naprave ovu sjajnu poslasticu. Budući da se na internetu mogu pronaći razni recepti, ovih dana jedan je posebno privukao pažnju na društvenim mrežama. Reč je o receptu za cheesecake australijske kuvarice Stefani Aleksander.

Sjajna Stefani i u 80. godini obožava da kuva, a njen recept za ovu omiljenu poslasticu širom sveta preko noći je postao pravi bum. Recept je šerovan i lajkovan širom planete, a polako je stigao i do nas.

Poznata australijska kuvarica napisala je stotine recepata koje je objavila u 17 različitih knjiga. Prvi restoran otvorila je 1966. godine u Melburnu, kad je imala samo 23 godine. I sada, u svojoj osmoj deceniji, Stefani je veoma cenjena i njeni recepti se jednostavno obožavaju.

Pročitajte: Ana Ivanović vešta u kuhinji - Kolač koji Basti obožava

Photo by Arx0nt iStock Getty Images Plus via Getty Images

Cheesecake koji će vaša porodica obožavati

Tajna ovog neverovatno kremastog cheesecakea je u tome što se svi sastojci pre pripeme zagreju na sobnoj temperaturu. Još jedan važan trik je da se cheesecake ne peče klasnično u rerni, već u posudi s vodom. Zbog toga po njemu, posle pečenja, nema pukotina.

Da kremasti deo cheesecakea ne bi imao grudvice, Stefani naglašava da pre pripreme, bar deset do dvadeset minuta, jaja i krem sir izvadite iz frižidera. Važno je da sve sastojke ne mešate prejako, kao ni predugo, jer onda prilikom pečenja cheesecake neće lepo narasti, već će jednostavno „potonuti“.

Pročitajte: Jednostavan recept Džejmija Olivera za čokoladni kolač bez jaja

Photo by Arx0nt iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Sastojci za Cheesecake:

100 g rastopljenog maslaca

300 g zobenog keksa

500 g krem-sira, na sobnoj temperaturi

200 g šećera u prahu

1 kašika kukuruznog brašna

3 jaja

2 kašike limunovog soka

nekoliko kapi čiste vanile ili ekstrakta vanile

prstohvat soli

2 šoljice kisele pavlake za kuvanje

Pročitajte: Cheesecake sa prelivom od šumskog voća

Photo by Arx0nt iStock Getty Images Plus via Getty Images

Priprema:

Rernu uključite na 180°C i lagano je zagrevajte. Dno i stranice kalupa, dimenzija 22 x 6 centimetra, premažite maslacem. Isecite papir za pečenje tako da jedan deo prekrije dno kalupa, a drugi stranice. Papir takođe namažite maslacem.

Izmrvite keks i u njega lagano umeštajte maslac. Dobijenu smesu utisnite u dno kalupa, koristeći čašu ili nešto slično. Mutite krem sir i šećer električnim mikserom da dobijete glatku smesu. Vodite računa da ne mutite previše kako bi smesa i posle pečenja bila mekana. Zatim u nju sipajte kukuruzno brašno, pa dodajte jaja, jedno po jedno, mešajući svaki put da dobijete glatku smesu. Dodajte sok od limuna, vanilu i so. Umešajte i kiselu pavlaku i kratko ulupajte varjačom da se sjedini sa ostalim sastojcima.

Smesu sipajte u kalup, koji ćete staviti u veću posudu za pečenje. U nju ulijte vrelu vodu do polovine visine kalupa. Pecite 50 minuta, a zatim isključite rernu, ali vrata ne otvarajte narednih sat vremena. Ovaj korak izuzetno je važan i njega Stefani posebno naglašava. Posle jednog sata izvadite kalup iz vode i kolač u potpunosti ohladite na rešetki i u frižideru pre serviranja.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs etorres69 iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Slične Vesti