Pranje sudova smanjuje stres

Pranje sudova smanjuje stres

Autor: | 30/05/2020

0

Koliko god da ne volite pranje sudova, treba da znate da pozitivno utiče na vaše zdravlje. Dokazano smanjuje stres

Pranje sudova smanjuje stres, ako to radite sa svesnom pažnjom i punom koncentracijom na sadašnji trenutak, tvrde istraživači Državnog univerziteta Florida.

Istraživači su dokazali da kućni poslovi, kao što je pranje sudova, kada se rade potpuno svesno, doprinose smanjenju stresa i postizanju duševnog mira. Oni su utvrdili da studenti, koji su prali suđe svesno, imali povećane pozitivne emocionalne faktore poput inspiracije, a značajno smanjene nervoze i strepnje.

Pročitajte: Emina Jahović - Otkrila da sama obavlja kućne poslove

Učesnici u ispitivanju su u ovom eksperimentu bili podeljeni na dve grupe. Prva grupa je dobila i pročitala tekst o pranju suđa pre nego što je prešla na sam posao. Druga grupa je pročitala tekst koji objašnjava kako se pranje suđa obavlja sa punom pažnjom i koncentracijom na sadašnji trenutak. Zbog toga su bili upućeni da posvete maksimalnu mentalnu koncentraciju predstojećem zadatku.

Rezultati su pokazali da je grupa koja se svesno koncentrisala na zadatak doživela 27% smanjenja nervoze, a 25% povećanja mentalne inspiracije u odnosu na kontrolnu grupu. Prva grupa, koja je posao obavila mehanički, nije imala nikakve koristi od pranja suđa.

Pročitajte: Nataša Bekvalac - Posvećena kućnim poslovima

Istraživači su došli do zaključka da svesno pranje sudova može da bude odličan sistem da se postigne pozitivno mentalno stanje i smanji stres koji potiče od spoljnjih faktora. Svesna pažnja može da se primeni i u druge kućne poslove kao što su spremanje kuće, pranje veša ili kuvanje.

Šta je svesna pažnja

Svesna pažnja je psihološki proces pomoću kojeg se pojedinac usredsređuje na iskustva koja se dešavaju u određenom trenutku. U njih spadaju: trenutno okruženje, mesto, aktivnosti koje čovek obavlja u svakom datom trenutku, kao što su hodanje, prelistavanja papira, sedenje. Vežbanje svesnosti i svesne pažnje može da donese bolju samokontrolu, tolerantnost prema emocijama, poboljšanu koncentraciju, emocionalnu inteligenciju i mentalnu jasnoću.

Slušajte muziku uz pranje sudova

Utvrđeno je da klasična muzika spušta pritisak i umanjuje nivoe hormona stresa. Osim toga ona povećava dopamin u organizmu. Dobra muzika će izbaciti stres iz vas, ona lagana će vas umiriti i relaksirati, a možda i uvesti u meditaciju. Pustite muziku dok perete sudove, vaš nivo stresa svešćete na najniži mogući novi, i bićete iznenađeni koliko se rasterećeno i opušteno osećate.

Pročitajte: Ana Sević - Karantin me je vezao za frižider

Brojite uz pranje sudova

Pronađite nešto neutralno što ćete brojiti, kako biste umanjili stres. Najbolji način je da brojite brojeve. Neki broje unazad kako bi se još više skoncentrisali na ovu vežbu, a ne na stres. Dok brojite zamislišljajte kako se brojevi pojavljuju i polako nestaju jedan po jedan. Veoma lako ćete spojiti brojanje sa pranjem sudova, a najjednostavnije je da brojite oprane sudove.

hellomagazin.rs guliver/getty