Olivera Kovačević: Za ljubavni brodolom nekad je presudno nemirno more, a nekad loš kapetan

Olivera Kovačević: Za ljubavni brodolom nekad je presudno nemirno more, a nekad loš kapetan

Autor: | 29/04/2020

0

Za dve i po decenije, koliko je prisutna na malim ekranima, Olivera Kovačević uspela je da zauzme čvrstu poziciju i postane jedna od najmoćnijih žena u svetu medija. Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa "Radio-televizije Srbije” osvojila je milionski auditorijum i kao autorka i voditeljka kultnih političkih "talk-show“ formata, gde je fatalnom kombinacijom britkog jezika i lepote verbalno "matirala“ sagovornike. Ove sezone je, pak, mnoge zabrinula činjenica da se reflektori u studiju njene emisije "Da, možda ne“ nisu upalili.

Dilemu da li je odluka o skidanju s programa privremena ili trajna rešili smo direktno, u razgovoru sa damom koja bira i kreira zabavni sadržaj Javnog servisa. Osim toga, Olja nam je otkrila kakva nas iznenađenja čekaju u novogodišnjem programu i šta će se sve naći na prazničnoj trpezi koju takođe pažljivo priprema. Ali, na početku priče osvrnuli smo se na fotografije koje prate intervju i nameću zaključak da na početku šeste decenije izgleda bolje nego ikada. Kako se oseća u svojoj koži?

Pročitajte: Evo kako je Olivera Kovačević prokomentarisala odlazak Vesne Dedić sa RTS televizije

- Ponekad tesno, a ponekad komforno. Mada, ove fotografije više su pogled i mirna ruka Miše Obradovića, način na koji on vidi moju bolju stranu.

"Niko nije jači od života, ali taj nagon za životom čovekovo je najveće bogatstvo."

Prošla je decenija i po od čuvene naslovne strane magazina “Playboy”, prve na srpskom tržištu, koju ste krasili. Kako vam smelost i motiv da to učinite deluju iz ove perspektive?

- Motiv je bio da budem prva na terenu koji nije moj. Sa ove tačke gledišta, vidim da sam učitavala previše drame i nepotrebnih briga. To što sam bila neočekivani izbor za prvu naslovnicu za mene je bio izazov. Znala sam da će me uvek pratiti, evo i do danas. To je moja najvažnija naslovna strana.

Pročitajte: Tamara Dragičević i Petar Strugar za “Hello!” - O braku, deci i ulogama života

Olivera Kovačević - Po svaku cenu biti lep i mlad imperativ je koji ne doprinosi ličnoj sreći

Da li su pedesete godine lepše od prethodnih?

- Nisu lepše, ali su prirodno drugačije. Manje je unutrašnjih nemira i nesigurnosti, s jedne strane, ali je tu druga vrsta straha i brige, uz manjak strpljenja za neke stavove, pa i neke ljude.

“Estetske korekcije u određenim godinama stvar su lične higijene”, izjavili ste u jednom od naših prethodnih intervjua. Koja je prava mera ulepšavanja i podmlađivanja u vreme sveopšteg terora mladoti?

- Po svaku cenu biti lep i mlad imperativ je koji ne doprinosi ličnoj sreći. Međutim, estetske korekcije danas predstavljaju suprotstavljanje prirodi jer, kao što kaže jedna čuvena doktorka, ne postoji ništa prirodno što bi vam pomoglo da budete mlađi i da se osećate bolje. Priroda vam radi upravo suprotno, zbog toga je ljudsko znanje tu da vam olakša, pa i da vas ulepša.

Pročitajte: Olivera Kovačević - Neviđeno sam jednostavna žena, zato je teško rastati se od mene

Vaša pozicija u nacionalnoj medijskoj kući traži konstantnu inovativnost i osluškivanje publike. Šta najviše zabavlja Srbe?

- Srbe uglavnom najviše zabavlja politika, zato što je ne razumeju. Zbog toga je teško konkurisati sa drugim, zabavnim sadržajima. Uvek žele više, dinamičnije i, što je najvažnije, da nije dosadno.

Nastavak Intervjua sa Oliverom Kovačević pročitajte na sledećoj strani

Prvi put od vašeg dolaska na "Radio-televiziju Srbije“ nemamo priliku da vas gledamo u autorskoj emisiji. Da li ste se zauvek oprostili od tog formata?

- Ova pauza je predah između bitaka. Ima dana za megdana.

Veliki uspeh traži velike žrtve. Čega ste se, gradeći karijeru, najteže odricali?

- Gotovo da ne znam šta znači vreme posvećeno sebi, a opet, mislim da je sve to vreme bilo ulaganje u sebe.

Olivera Kovačević za "Hello!" otkriva šta je njen sedativ

Zapitate li se nekad kakav bi vam život bio da ste umesto sociologije upisali biologiju, koja vam je bila drugi izbor, i usmerili se ka prirodnim naukama?

- Pretpostavljam da bih imala više mira i rutine u životu, ali, s druge strane, ne verujem da bi mi to karakter dozvolio. Ipak je karakter sudbina.

Pročitajte: Ana Lečić za “Hello!” - Teško da će ocu i bratu bilo koji moj muškarac biti dovoljno dobar

Televizija je medij koji nikada ne spava. Možete li sebi priuštiti luksuz da isključite telefon i uživate u odmoru?

- Mogu, tokom deset dana letnjeg odmora.

Posao u medijima zvanično je jedno od najstresnijih zanimanja. Šta je vaš “sedativ”?

- Ravna banatska polja, prašina i komarci.

Pročitajte: Olivera - Uvek je potreban partner da biste bili srećni, a ja jesam srećna žena

Kao neko ko je odrastao na vojvođanskim jelima, kakva pravila važe u vašoj kuhinji - moderna ili tradicionalna?

- Ne bih to razdvajala. Vojvođanska tradicija je mešanje kultura i učenje jednih od drugih. Mnogo je recepata moja majka donela u kuću od svojih koleginica s posla, Mađarica, Rumunki… Tako i moja generacija uči ne samo od naših, nego i od ljudi iz drugih krajeva sveta.

Pročitajte: Ekskluzivno za “Hello!”- Jelena Svetličić pokazala svoj luksuzni dom (foto)

Govoreći o emotivnim brodolomima koje ste doživeli, jednom prilikom ste izjavili: “Za sve radosti i za sve tuge u mom životu kriva sam samo ja”. Jeste li u međuvremenu postali pitomiji i spremniji na kompromise?

- Za brodolom je nekad presudno nemirno more ili santa leda, a nekad loš kapetan. Niko nije jači od života, ali taj nagon za životom čovekovo je najveće bogatstvo. Snaga tog instinkta vodi ga da preživi raznoraze brodolome.

Postoji li recept za sreću i jesu li vam u ovom trenutku svi sastojci pri ruci?

- Ko se time hvalio, nije mnogo sreće video. Svakom zdravom čoveku moguće je da bude srećan.

Deana Đukić Miša Obradović

Pročitajte još