Slatki snovi i mračne tajne Hilari Klinton

Slatki snovi i mračne tajne Hilari Klinton

Autor: | 30/03/2020

0

Hilari Klinton u godini kada Amerika bira predsednika odlučila se za novu strategiju - ovog puta prašinu je počela da diže filmom o svom kontroverznom životu

Prvi pokušaj da se o njenom životu napravi film propao je istog dana kada je dat znak za početak snimanja, 2013. godine, jer se ekipa demonstrativno povukla sa projekta, ostavljajući reditelja samog sa kamerom. Drugi, iz 2017, koji je kritikovao njenu politiku i “njenu Ameriku”, nagrađen je sa čak četiri “Zlatne maline” kao najgore ostvarenje godine. U trećem je trebalo da je igra Šeron Stoun, ali je holivudska diva ipak odustala. Konačno, četvoročasovni dokumentarac o Hilari Klinton predstavljen je na Festivalu u Berlinu, gde je američka političarka bila jedna od najvećih zvezda, iako nema nikakve veze sa "sedmom umetnošću“.

Životna priča bivšeg državnog sekretara i jedne od najkontroverznijih ličnosti u svetu diplomatije svakako je zaslužila ekranizaciju. Još dok je išla u osnovnu školu, revoltirana što žene nisu uključene u svemirski program, Hilari je agenciji "NASA“ poslala protestno pismo u kome je navela da želi da postane astronaut i da je niko u toj nameri neće sprečiti. Međutim, odgovor je početkom šezdesetih godina bio jasan - među zvezdama neće biti žena. Zbog te nepravde okrenula se “zemaljskim” problemima, tačnije onima sa kojima se lepši pol suočavao, odlučna da se izbori za bolji položaj u tada još strogo muškom svetu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Hillary Diane Rodham Clinton (@hrclinton) дана 21. Мар 2020. у 6:59 PDT

Hilari Klinton žena zvana politika

Godinu dana kasnije imala je čast da upozna Martina Lutera Kinga, čuvenog borca za ljudska prava. Kada je ubijen, organizovala je veliki protest u gimnaziji, koji je trajao dva dana. Takođe, bila je tinejdžerka kada je sve oko sebe ubeđivala da je sistem glasanja na predsedničkim izborima prevarantski, i to na štetu Ronalda Regana, pa se kao volonterka uključila u kampanju njegove "Republikanske stranke“ iako još nije bila punoletna. Dakle, oduvek je bilo jasno da je Hilari Klinton žena zvana politika.

Svet je ugledala 1947. u Čikagu. Kao rođeni lider i najbolji učenik, svake godine birana je za predsednika odeljenske zajednice. Bila je i zvezda “Veslija”, najjačeg ženskog koledža u Americi, na kome je završila političke nauke i ušla u istoriju kao prvi student čiji je govor završio na televiziji. Žustro je kritikovala senatora i rad stranke čija se pravila više nisu poklapala sa njenim uverenjima. Prešla je na potpuno drugu stranu, demokratsku, i upisala još jedan univerzitet. Na "Jejlu“ je stekla drugu diplomu, doktorsku, iz oblasti prava, pokrenula je niz akcija za zaštitu žena i dece, a upoznala je i budućeg supruga Bila Klintona, sa kojim je radila na kampanjama demokratskih kandidata.

Lepa Brena i Hilari Klinton na koncertu Adel u Majamiju (video)

Sve u vezi sa njenim političkim radovima “začinjeno” je kontroverzama, mada joj javnost do dana današnjeg najviše zamera što je promenila tabor. Spisak organizacija, komiteta i svih mogućih udruženja u kojima se pominje njeno ime je dugačak, uspešno se bavila i biznisom, a uz sve to predavala je pravo na Univerzitetu "Kanzas“, gde je važila za rigoroznog profesora kod koga se nije lako prolazilo. Napisala je više od sto knjiga i naučnih radova, kao i autobiografiju "Living History“ i memoare 2Hard Choises“. Dobila je "Gremi“ za knjigu koju je snimila u audio formatu.

Rediteljka aktuelnog filma “Hilari” Nanet Burstajn dotakla se i afera vezanih za Klintonove, koje su počele da ih prate još dok je on početkom osamdesetih bio guverner Arkanzasa. Na primer, afera “Vajtvoter”, nazvana po korporaciji za razvoj u koju je Hilari ulagala novac. Neki od njenih najbližih saradnika završili su u zatvoru, a skandal se dogodio u vreme dok je Klinton bio predsednik SAD. Tu je, naravno, i “slučaj Monika Levinski”, kada je čvrsto stala na suprugovu stranu, iako je čuvena priča iz "Ovalnog kabineta“ dokazana pred celim svetom. Da bi se iskupio, poverio joj je reformu zdravstva, ali zakon koji je prva dama predložila nije prošao u Kongresu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ??????? ??? ?????? (@chillary.daclinton) дана 29. Мар 2020. у 9:10 PDT

Hilarini politički potezi često su bili nepredvidivi

Neslavan odlazak iz Bele kuće nije ih obeshrabrio. Klintona gotovo da više nema na političkom radaru, ali sve vreme iz senke podržava suprugu, kao što je ona od početka podržavala njega. Hilarini politički potezi često su bili nepredvidivi, naročito kada je reč o međunarodnim odnosima i finansiranju ratova, pravila je razne gafove zbog kojih se nalazila na meti medija, javnosti i kolega iz stranke, ali je uprkos tome bila izabrana za senatora države Njujork. Još samo da sedne u predsedničku fotelju i uđe u istoriju. Na prethodnim izborima u toj nameri osujetio ju je Donald Tramp. Zbog toga je, predstavljajući film na “Berlinaleu”, izjavila da joj je prioritet da on ne pobedi u ovogodišnjoj trci, čije je finale na programu 3. novembra.

Nije izvesno da li će se Hilari ponovo kandidovati, ali je nedavno na Trampovu prozivku na “Tviteru” odgovorila:

- Ne izazivaj me.

U jednom komentaru poručili su joj da bi u ovim godinama trebalo da se više posveti ćerki Čelsi i čuvanju unuka, “jer je to jedino čime se u životu nije ozbiljno bavila”.

Snežana Ilić guliver/getty, instagram
Tagovi: hilari klinton

Pročitajte još