Isidora Bjelica - Talentovana umetnica i veliki borac

Isidora Bjelica - Talentovana umetnica i veliki borac

Autor: | 09/03/2020

0

Isidora Bjelica - biografija beleži da je Isidora rođena Sarajka koja je u Beogradu diplomirala i magistrirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Kosmopolitski duh i kreativnost nasleđena od oca učinili su da Isidora postane jedna od omiljenih javnih ličnosti čitavog regiona. Napisala je i objavila 79 knjiga, nekoliko pozorišnih komada i radio drama.

Multitalentovana umetnica oprobala se i u režiranju, a film Dorćol-Menhetn i predstava Sarajka u Beogradu pobrali su simpatije gledalaca. Kada je u pitanju Isidora Bjelica, njena biografija obuhvata i višegodišnje pisanje kolumni za domaće časopise.

Isidora Bjelica se veoma uspešno bavi i kreiranjem šešira, koji su njen zaštitni znak. Autentičan stajling u potpunosti oslikava njene osobine - ona je samosvesna, kreativna i autentična.

https://www.instagram.com/p/B7G77_8pCI3/

Još u detinjstvu, Isidora je imala prilike da upozna neke od najznačajnijih i najneobičnijih ljudi današnjice. To je imalo ključnu ulogu u formiranju njenog životnog stila. Zahvaljujući ocu, cenjenom novinaru koji se kretao u krugu intelektualaca, upoznala je Bitlse, Huana Miroa, Elizabet Tejlor... Poseban utisak na nju je ostavio susret sa Lejdi Di.

Ljubav prema putovanjima odvela ju je u najudaljenije delove sveta, a svoje utiske pretočila je u uzbudljive putopise. Većina Isidorinih knjiga zasniva se na ljubavnim zapletima, a neke od njih imaju istorijsku osnovu. Pored ostalog, Isidora je pisala o tajnom životu slavnih Srpkinja, poznatim medijskim imenima sa naših prostora, kao i o predrasudama koje postoje o muško-ženskim odnosima.

Ponosna je na svoje naslednike

Iz braka sa svojim nekadašnjim profesorom, dramaturgom Nebojšom Pajkićem, Isidora ima ćerku i sina. Lav Grigorije i Vila Evanđelina sticajem okolnosti odrasli su pre vremena i mnogo pre svojih vršnjaka. Majčina bolest ih je na jedan poseban način ojačala, tako da su oni danas uspešni mladi ljudi.

Isidorina želja je da joj deca budu slobodna i da žive ono što oni žele, a ne tuđe iluzije i zanose.

Kontraviziju, koju uređuje i vodi njen naslednik, Lav Grigorije, redovno gleda, ali se ni na koji način ne meša u izbor gostiju i tema.

Vila Evanđelina je od majke nasledila buntovnički karakter, a s obzirom na to da ima umetnički senzibilitet, velika je verovatnoća da će karijeru graditi u sferi umetnosti.

U više navrata, Isidora je isticala da su je bolest i patnja promenile u velikoj meri. Za razliku od perioda pre bolesti, sada ceni život i koristi svaki trenutak koji joj je dat. Isidora je od one nekadašnje različita i po tome što je znatno tolerantnija. Svesna je da savršenstvo ne postoji i da bez obzira na nastojanja, možemo promeniti jedino sebe. Zbog toga, odustala je od ideje da promeni bilo koga.

Kroz dom bračnog para Pajkić - Bjelica prošlo je nebrojeno umetnika. Pisci, slikari, glumci i reditelji ostavili su svoj pečat, a Isidora je anegdote koje su pratile ta druženja objavila u knjizi Zbog njih sam volela Beograd. Intelektualne rasprave, druženja do sitnih sati i neki uzbudljiviji život prestonice Isidori sve više nedostaju. Danas su stvari banalizovane, a prave vrednosti poput pameti, humora i erudicije potpuno su skrajnute.

Isidora Bjelica - biografija pobednice

Javnost je svojevremeno bila iznenađena vešću o tome da Isidora ima kancer. Od 2012, vraćao joj se čak pet puta. Psihički uzrok teške bolesti književnica je pronašla uz pomoć lajf-kouča Jovane Hismajer. Sjajni rezultati podstakli su ih da zajedno napišu knjigu Upomoć, prijateljice!

Svojom hrabrošću i otvorenom pričom o svemu što joj se dešavalo, harizmatična spisateljica pomogla je mnogim ljudima koji se i sami nalaze u sličnoj situaciji. Poruke podrške i zahvalnosti stizale su sa svih krajeva sveta, ali bilo je i onih koji su je svojim zluradim komentarima povredili.

https://www.instagram.com/p/BzX_ikil6jc/

Nastojeći da stane na put opakoj bolesti, Isidora je, pored klasične medicine, rešenje problema potražila i u alternativnim metodama. Među brojnim načinima lečenja bilo je nekih potpuno neobičnih i bizarnih, poput gutanja živih buba na Kubi.

Teški životni trenuci bili su prilika da preispita svoj dotadašnji način života i razmisli o snazi prijateljstva i ljubavi. Ono što ju je iznenadilo i porazilo je činjenica da se nakon bolesti krug prijatelja desetkovao i da je u srcu ostao osećaj samoće. Svoja osećanja iskazala je u autobiografskoj knjizi Sama.

Kao i svako ko se bori protiv neke teške bolesti, i Isidora je tokom iscrpljujućih terapija imala trenutke krize i strahova. Ipak, nije odustala. Želja za životom nadjačala je bolove i strah od smrti.

Čitajte Hello! Donosimo vam vesti iz sveta poznatih.

Komentari (0)

Loading
Hello Luka Šarac, Instagram