Marina Abramović zauvek ostala bez svoje životne ljubavi: Ulaj preminuo u 77. godini (foto)

Marina Abramović zauvek ostala bez svoje životne ljubavi: Ulaj preminuo u 77. godini (foto)

Autor: | 02/03/2020

0

Marina Abramović ostala je bez Ulaja, svog bivšeg supruga, velike ljubavi i podrške, sa kojim je sarađivala dugi niz godina

Bivši muž Marine AbramovićFrank Uve Lejsipen, poznatiji kao Ulaj, preminuo je u noći između 1. i 2. marta, posle duže i teške bolesti.

Da je Ulaj preminuo u Ljubljani u 77. godini, posle duge bolesti, preneli su skoro svi svetski mediji.

Uticajni konceptualni umetnik ostavio je neizbrisivi trag u umetnosti, pogotovo u periodu između 1976. do 1988. kada je izveo niz zajedničkih projekata sa Marinom.

U doba svoje najveće ljubavi, Marina i Ulaj govorili su o sebi kao o "dvoglavom telu", isto se oblačili i ponašali se poput blizanaca, a čak su i rođeni na isti dan - 30. novembra.

Marina Abramović je najuticajnija osoba u svetu umetnosti

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Wagner Leroux (@wagleroux) дана 2. Мар 2020. у 6:02 PST

Jedan od najpoznatijih performansa umetničkog para je onaj koji je značio i kraj njihove veze, "Ljubavnici: Hod po Velikom zidu" iz 1988. godine.

Naime, svako je krenuo sa svoje strane Kineskog zida. Abramović je počela kraj Žutog mora, Ulaj od pustinje Gobi, pešačili su danima i sreli se u sredini. Tu su se zagrlili i prekinuli svoj odnos, odlučivši da se više nikad neće videti.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Melanie (@witchonfire) дана 2. Мар 2020. у 5:51 PST

Sudbina ih je, ipak, opet spojila, 2010. godine, kada je Ulaj bio deo performansa "Umetnik je prisutan" koja je održan u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. O njihovom susretu, suzama i emocijama svetski mediji pisali su danima...

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Fanpage.it (@fanpage.it) дана 2. Мар 2020. у 4:30 PST

Koliko je bio emotivan i dirljiv njihov ponovni susret pogledajte u sledećem video zapisu:

Ipak, već 2015. godine Ulaj je tužio Marinu za kršenje autorskih prava i neisplaćivanje dogovorenih suma, a sud je krajem 2016. presudio u njegovu korist.

Marina Abramović i Ulaj - ljubav iznad svega

Marina Abramović i Ulaj svakako su dokaz da nakon raskida veze ne mora sve da ostane u zategnutim odnosima. Šta više, možete zajedno da radite na izvrsnom projektu. Marina i Ulaj navodno su planirali da se ujedine i napišu memoare, a u toj knjizi želeli su da obajve brojne detalje iz njihove veze koja je trajala 12 godina.

- Dok smo razgovarali, setio sam se da postoji jedna stvar koju nismo zajedno učinili, a to su memoari. Možda ćemo se sastati u avgustu na 10 dana ili dve nedelje kako bismo zajedno radili na rukopisu. Imamo mnogo neverovatnih priča o kojima većina ljudi ne zna, a smatram da zaslužuju pažnju - rekao je tom prilikom umetnik, prenosi buro247.hr.

Marina Abramović: Imala sam teško detinjstvo sa roditeljima koji nisu pokazivali emocije

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели GNYP Gallery (@gnypgallery__) дана 5. Авг 2017. у 3:06 PDT

Ulaj je i u samostalnom radu eksperimentisao sa različitim oblastima vizualnih umetnosti, koristeći svoj čuveni "polaroid" i često insistirajući na učešću publike u njegovim performansima.

Iz Amsterdama se 2009. preselio u Ljubljanu, gde je i preminuo.

hellomagazin.rs ATA Images, instagram

Pročitajte još