Mirjana Bobić Mojsilović o muškarcima, ćerki, životu: Bilo je ljubavi, strasti i ludila, ali se nisam ponovo udavala

Mirjana Bobić Mojsilović o muškarcima, ćerki, životu: Bilo je ljubavi, strasti i ludila, ali se nisam ponovo udavala

Autor: | 26/02/2020

0

Iako joj je život još u mladosti zadao bolan udarac, Mirjana Bobić Mojsilović, zrači osmehom i pozitivnom energijom koju ovih dana crpi iz svoje nove maksime "Stvarnost nije dovoljna"

Srpska i eksjugoslovenska novinarka Mirjana Bobić Mojsilović već dugo je pisac najčitanijih domaćih romana. Mnogi od njih postali su kultne pozorišne predstave, kao što su "Suze su OK", "Verica među šljivama", "Imitacija života"... Sa njima putuje po zemlji i svetu, a u međuvremenu piše sjajnu poeziju, slika, kuva, vodila je nekoliko uspešnih TV emisija, a stigne da napiše i novinsku kolumnu.

O svom privatnom životu ne voli da priča. Zna se da joj muž preminuo kada je imao samo 37 godina. Ona je u tom trenutku ostala sama sa jednogodišnjom ćerkom Milom i više se nije udavala.

Ja moj privatni život krijem. Bilo je ljubavi u mom životu, strasti i ludila i svega, ali očigledno ja nikada nisam htela da se udam. Ja sam podsvesno birala muškarce sa kojima nisam mogla da ostvarim tu vrstu veze, da ne bih ugrozila svoju ćerku. A sada me udaja ne zanima. Ja sam udata za svoju slobodu – izjavila je nedavno Mirjana u emisiji "Promena" i dodala:

- Nikome ne preporučujem to. Za dete je ta situacija uvek potresna i ono je uvek oštećeno. Pogotovo ako se u toj vezi rodi još neko dete, to je uvek katastrofa za ovo prvo.

Mirjana Bobić Mojsilović - Ljubav, ljubav, ljubav 

Iako je rano postala udovica, Mirjana nikada nije odustala od ljubavi.

- Ljubav, ljubav, ljubav. Bilo je ljubavi, ali se nisam ponovo udavala. Mislim da je i za mene i za moju ćerku to bila dobra odluka. Intuitivno sam osećala da je to dobro. A sve o mojim ljubavima može se, na neki način, shvatiti u nekim mojim romanima, pogotovo u mojoj poeziji. Ponekad moje slike govore baš o tom, najintimnijem delu mog bića, a nešto od toga sigurno postoji i u mojim pozorišnim komadima, možda najviše u komadu "Suze su OK". Znate kako se kaže - pisac je uvek, pomalo, svaki svoj lik - iskreno kaže spisateljica u intervjuu za "Kurir".

Na pitanje kako se slaže sa ćerkom, kao i da li ju je vaspitavala kao što je majka nju, Mirjana odgovara:

- Odlično se slažem, vaspitavala sam je po maminom receptu. Ne bi moglo da bude drugačije, s jednom razlikom - nas mama skoro nikad nije hvalila, niti mnogo grlila i preterano ljubila. Znate te naše saturnijanske majke koje su govorile kao moja - "deca se hvale i ljube dok spavaju" i "šta ja imam da vas hvalim, ja sam vas rodila". E, pa ja sam moju ćerku ljubila i grlila i hvalila po ceo dan. I ispala je super. To ne znači da je nisam grdila i da nije dobila po zadnjici kad je zaslužila. Recimo da sam bila, dok je ona bila mala, starinska mama malo liberalnijih shvatanja.

Mirjannina ogromna podrška u životu jesu njene dve rođene sestre

Javnost zna da poznata slikarka i spisateljica ima sestru bliznakinju, Zoricu. Ali malo je poznato da njih dve imaju i stariju sestru Gordanu, koja nije "pod reflektorima".

- Naša starija sestra Gordana je duhoviti genijalac, s veoma pozitivnom energijom. Nas tri smo veoma vezane, čujemo se po desetak puta dnevno telefonom, kritikujemo se, svađamo se, savetujemo jedna drugu i mnogo se volimo - sa osmehom kaže Mira.

Ona otkriva i da od skoro ima novu maksimu kojom se vodi u životu i odakle crpi pozitivnu energiju.

- Moja najnovija maksima glasi: Stvarnost nije dovoljna! I zaista, nije mi dovoljna. Činim sve što je u mojoj moći da mi ne bude dosadno, da ne prepustim srce mećavi, ne izgubim smisao, ono svetlance u tami. Sve oko nas navodi nas da odustanemo, predamo se očaju, dosadi ili televiziji, koja služi da nam projektuje i uređuje doživljaj sveta. Pokušavam samo da održim plamičak radosti. Slikam, pišem, ali i kuvam, i kreiram sve što mi padne na pamet. Ako treba, izučiću i tapetarski zanat. Umem da sašijem sebi haljinu, nanižem perle. Zar nisu upravo tako živele naše bake? Plele su, heklale, kuvale, mesile, čistile kuću i sadile cveće, da im život ne bi proticao uludo. Zato su žene dugovečnije. Zato što neprestano nešto kreiraju i što se olako ne prepuštaju stvarnosti.

Mirjana Bobić Mojsilović: Gospodin pravi je svaki muškarac koji na vreme shvati da je bio gospodin pogrešni

- Sve više sam ubeđena da izgledamo onako kakav nam je unutrašnji život. Imate lepih devojaka i žena - lepa lica, sve je lepo, a opet ne izgledaju dobro. A imate žene s mnogim nesavršenostima na licu ili telu koje ostavljaju utisak. Treba da se trudimo da dobro izgledamo jer nas to podstiče da se ne opustimo. Veoma je danas lako čoveku, a ženi pogotovo, da klone. Maltretirane smo - tom neprestanom pričom o biološkom satu, godinama, kako imamo kratak rok trajanja... To je teško izdržati ako poverujemo u užasne poruke koje dobijamo iz medija. Zato, glavu gore! Ne treba ništa da nas mrzi, ni da se obučemo, ni da se doteramo, niti da započnemo bilo šta. Lenjost je - gubitak radosti.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mirjana Bobic Mojsilovic (@mirjanabobic) дана 21. Феб 2020. у 4:40 PST

hellomagazin.rs ATA Images, instagram

Najnovije vesti