Raskoš i sjaj: Za renoviranje dela Bakingemske palate čak 369 miliona funti (video)

Raskoš i sjaj: Za renoviranje dela Bakingemske palate čak 369 miliona funti (video)

Autor: | 20/02/2020

0

Dom britanske kraljevske porodice odiše luksuzom

Ako vas je ikada zanimalo u kakvoj raskoši živi britanska kraljevska porodica, sada možete da vidite delić rezidencije kraljice Elizabete II. Britanska kraljevska porodica poseduje nekoliko dvorova i rezidencija, a glavna palata je Bakingemska palata u Londonu. Pošto se ovo zdanje sada renovira, na zvaničnom Instagram profilu kraljevske porodice objavljen je video koji prikazuje radove koji se trenutno odvijaju u palati, kako bi se smanjio rizik od poplava i požara.

Procenjuje se da će renoviranje koštati čak 369 miliona funti

Kako se tapete iz 19. veka ne bi oštetile tokom radova, majstori koji rade na renoviranju su ih pažljivo uklonili sa zidova. Restauratori će osetljive i retke zidne tapete restaurirati, i kada se završe radovi vratiti na zidove. Ovaj proces  je složen i zahteva vreme i veštinu.

Bakingemska palata  ima 755 soba. Od toga 19 soba, 52 gostinske i kraljevske spavaće sobe, 188 soba za osoblje, 92 kancelarije i 78 kupatila. Sa prednje strane je dugačka 108m, 120m široka i 24m visoka. Ukupna površina Palate je 77.000 kvadratnih metara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Feb 16, 2020 at 9:33am PST

Kako se navodi na službenoj stranici britanske kraljevske porodice, istočno krilo Bakingemske palate je dizajnirano 1840. godine  i delo je Edvarda Blorea. Taj deo palate napravljen je za zabavu i dnevni boravak kraljice Viktorije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Patrick (@deichbecca) on Feb 19, 2020 at 10:57pm PST

Najveća soba u Palati je Ballroom, gde se skupljaju investitori na banketima. Dugačka je 36,6 metara, široka 18, i visoka 13,5. Otvorena je 1856. godine kada je balom proslavljen završetak Krimskog rata

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ⚓️. (@cloundyn) on Feb 19, 2020 at 12:34pm PST

Bakingemska plata objavila je nove detalje vezane za budućnost vojvode i vojvotkinje od Saseksa

Pošto su odlučili da napuste svoje kraljevske tituleKraljica Elizabeta II najavila je da će biti potrebno neke vreme da prođe period tranzicije, a upravo to se sada i dešava. Zvanično od 31. marta stupiće na snagu početak promena, koje će trajati punih 12 meseci.

Megan i Hari

Hari i Megan više neće koristiti nazive njegovo i njeno kraljevsko visočanstvo ali će ih zadržati, ostavljajući mogućnost da možda promene mišljenje i vrate se kasnije.

Jedna od najvažnijih promena, koja će na snagu stupiti zvanično 1. aprila, je i to da  Megan Hari od sada više neće predstavljati kraljicu. Oni će od navedenog datuma biti predstavljeni preko njihove britanske fondacije, rekao je portparol.

Megan i Hari do 31. marta moraju da ispoštuju veliko pravilo

Kako je već najavljeno i dogovoreno, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa živeće na relaciji Britanija – Severna Amerika. Ali će pre početka tranzicije morati da se vrate za London. Oni imaju obavezu da ispoštuju već dogovorene obaveze pre nego što se krene u period dvanaestomesečnih promena, piše britanska štampa.

Zato će Megan i Hari morati da spakuju svoje kofere i vrate se ovih dana u London!

Hellomagazin.rs Guliver/Getty

Pročitajte još