Vrsta nevere koja je uništila više brakova od klasične prevare

Vrsta nevere koja je uništila više brakova od klasične prevare

Autor: | 18/02/2020

0

Kada nas partner prevari osećamo se izdano jer nam je radio iza leđa. Često veze i brakovi pucaju zbog emotivnog neverstva, ali prevara ima više lica.  Jedno od njih je finansijsko varanje, odnosno, uskraćivanje istinitih informacija o finansijkom stanju.  To može podrazumevati skrivanje novca od partnera, otvaranje tajnih računa ili tajno zaduživanje kod banaka ili prijatelja.

Ovu vrstu prevare mnogi ne mogu da oproste partneru

Nije poenta u količini novca koje smo sakrili od partnera ili tajno potrošili, stvar je u izgubljenom poverenju. Ne moramo parneru priznati baš svaki dinar koji potrošimo tokom dana, ali ako u ormaru skrivamo gomilu garderobe ili cipele, onda smo možda u problemu. Kako piše Zadovoljna.hr istraživanja su pokazala da su finansijski problemi glavni razlog razvoda među supružnicima.   Zato je iskrenost od presudne važnosti,a ukoliko radite sledeće stvari, možda treba da se preispitate da li ste "finanijski" neverni.

1. Imate veliki dug

Prećutna prekoračenja po karticama tekućih računa i krediti sastavni su deo naših života. Dovoljno je neplaniramo kupimo neku skuplju stvar ( ne govorimo o automobilu) i da zapadnemo u problem. Ako su zaduženja tema o kojoj se bez zadrške govori u vašem domu, verovatno se dobro zna i koja strana plaća koje zaduženje, pa to ne mora nužno da bude problem za vezu.  Problemi nastaju onda kada se od partnera skrivaju navike trošenja.

Kad se vaš muž zaljubi u drugu ženu: Psiholozi kažu da imate samo jedan izbor!

2. Nemate fond "za crne dane"

Manjak novca za određenu stvar ili nepredviđenu situaciju izaziva stres mnogim parovima, pogotovo ako nemate fond za "crne dane". Razgovarajte sa svojim partnerom o nekoj vrsti zajedničke štednje koja bi mogla da vas spasi u momentu kada crni dani dođu. Planirajte budućnost zajedno jer biste u suprotnom vrlo lako mogli da posrnete  i počinite finansijsku neveru.

3. Jedan partner finansijski zavisi od drugog partnera

 

Najveći rizik od finansijske prevare imaju oni parovi kod kojih jedan zarađuje, a drugi zavisi od njegovih primanja. Tačnije, kada jedna osoba pokušava  da kontroliše drugu osobu količnom novca koja je dostupna u vezi.  Osoba koja je bez primanja težiće finansijskoj samostalnosti, a sa druge strane oslanjanje na nekoga finansijski, sigurno može da utiče na osećaj moći i jednakosti u vezi, i osoba koja je finansijski zavisna od partnera može to da  kompenzuje na različite načine.

- Osobe koje finansijski zavise od partnera neveru nekad doživljavaju kao pokušaj da povrate pravednost u vezi. Muškarci takvu zavisnost mogu da dožive posebno pretećom. Ekonomski zavisnom muškarcu nevera, u njegovoj glavi, dopušta da se upusti u ponašanje kojim će da kompenzuje finansijsku zavisnost istovremeno se udaljavajući od partnerke koja u dom donosi hleb -  tvrdi voditelj nedavnog istraživanja, sociološkinja Kristin Minh.

Ipak, zapamtite nijedan problem nije nemoguće rešiti ako su partneri iskreni i ako imaju razumevanja jedno za drugo.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty

Najnovije vesti