Zdravko Čolić - Okružen lepoticama, a veran svojoj Aleksandri!

Zdravko Čolić - Okružen lepoticama, a veran svojoj Aleksandri!

Autor: | 11/02/2020

0

Biografija Zdravka Čolića pravi je dokaz da za vrhunske umetnike granice ne postoje. Čola svoju blistavu karijeru gradi već decenijama, a iz godine u godinu raste broj onih koji uživaju u njegovim pesmama.

Čola se može pohvaliti da u svakom smislu obara rekorde. U protekloj godini rasprodao je šest koncerata u Štark Areni, a priliku da ga sluša imalo je oko 110.000 ljudi. Album Ono malo sreće promovisao je širom regiona, a kruna turneje bili su koncerti u Beogradu.

https://www.instagram.com/p/B5hrSxspQzk/

Biografija Zdravka Čolića - Početak karijere

Čola je rođen 1951. u Sarajevu. Pre nego što je odlučio da svoj život posveti muzici, veoma uspešno se bavio fudbalom u FK Željezničaru, kao i atletikom. Sa darom za javni nastup, učestvovao je na recitatorskim priredbama i glumio u predstavama. U muzičkoj školi stiče prve lekcije o sviranju gitare, što će mu biti od velike koristi u kasnijoj karijeri.

Već prvi Čolin nastup u Bijeloj 1967, gde se kao gimnazijalac predstavio na takmičenju pevača amatera, pokazao je da je u pitanju izuzetan talenat. Svojim izvođenjem Bitlsa, oduševio je sve prisutne i osvojio nagradu publike. Ubrzo postaje član grupa Mladi i lijepi, Ambasadori, Novi Ambasadori, a onda i Korni grupe.

Godine 1972., snimanjem pesme Sinoć nisi bila tu, postaje jasno da je Čola spreman za solo karijeru. Pomenuta pesma postiže veliku popularnost, a Čola stiče obožavaoce širom zemlje.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Samo godinu dana kasnije, predstavljao je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije. Iako pesma Gori vatra nije postigla veći uspeh na tom takmičenju, sjajno je prihvaćena od strane publike. Tako je ostalo sve do danas - ona je nezaobilazna na Čolinom koncertnom repertoaru. .embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Prvi studijski album Ti i ja je izašao 1975. godine. Ređaju se nastupi na festivalima, a turneje i gostovanja postaju njegova svakodnevica. Atraktivnosti Čolinih nastupa doprinela je čuvena baletska grupa Lokice, koja ga je pratila na turnejama.

Biografija Zdravka Čolića beleži i da je Čola, svojevremeno, izdao dva singla za nemačko tržište, a onda doneo odluku da karijeru ipak gradi u tadašnjoj Jugoslaviji. O našoj muzičkoj legendi je 1979. snimljen i dokumentarni film Pjevam danju, pjevam noću. 

Težnja ka perfekciji

Nastojeći da postigne vrhunski kvalitet zvuka, neke svoje albume je snimao u Londonu, kosmopolitskom centru poznatom po inovacijama u muzičkoj sferi.

Tokom duge i plodne karijere, Čola je sarađivao sa skoro svim eminentnim umetnicima bivše Juge. Kornelije Kovač, Kemal Monteno, Arsen Dedić, Vojkan Borisavljević, Goran Bregović, Đorđe Balašević, Bajaga i mnogi drugi, pisali su muziku i tekstove za Čolu.

Neverovatna energija, vrhunsko ozvučenje i pre svega kvalitetna muzika, objašnjavaju zašto je Čola toliko popularan. On skromno kaže da je za svaki uspeh pored rada i truda potrebna i određena doza sreće. Odgovornost prema onome što se radi, baš kao i potpuna predanost, nešto je što se podrazumeva.

Sa manjim i većim pauzama, Čola je održao veliki broj koncerata u regionu i Evropi, SAD-u i Kanadi. Čak tri puta pevao je na našem najvećem stadionu, a 2011, na Ušću, tokom više od tri sata, slušalo ga je 100.000 ljudi. .embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Skroman i odmeren

Na pitanje ko je jedan od najpopularnijih pevača bivše Juge, miljenik svih generacija, čovek koji podjednako pleni pevačkim umećem i harizmom, većina će dati isti odgovor - Čola.

Diplomirani ekonomista koji nikada nije radio u struci, nesuđeni profesionalni sportista, Čola je oduvek važio za skromnog čoveka, koji slavu doživljava kao nešto prirodno, što ne treba isticati. Njegov optimizam, pozitivna energija i ljubav prema ljudima nisu se promenili.

"Brzina života, neke nove obaveze i to što sam postao nisu me promenile u korenu. Ponosan sam na to što sam uspeo da sačuvam sebe onakvog kakav sam bio sa svim vrednostima koje su mi roditelji usadili", izjavio je Čola.

https://www.instagram.com/p/BzBLxKxI_78/

Za njega se nikada nisu vezivali skandali, naprotiv, oduvek je bio primer porodičnog čoveka. Van scene i domašaja reflektora, Čola je nežni suprug i otac.

O svojim najmilijim u javnosti ne govori često. Sa suprugom Aleksandrom ima skladan brak i nikada ne propušta priliku da spomene njenu ulogu u besprekornom funkcionisanju njihove porodice.

Kada je neko zgodan i šarmantan kao Čola, nije lako izboriti se sa pritiskom i ljubomorom. Pa ipak, Čola kaže da je Aleksandra stub njihove porodice i da nema problem sa tim što je on, zbog prirode posla, često na meti žena.

Nije tajna da je on tokom niza godina bio najpoželjniji neženja Balkana, a mnoge dame sanjale su da se nađu u njegovoj blizini. Čola je na ludi kamen stao kao pedesetogodišnjak, a sa svojom Aleksandrom je već 19 godina.

Uz suprugu, ćerke Una i Lara su Čolina najveća podrška. Tatine mezimice još uvek ne pokazuju interesovanje za javni nastup, a Čola uz smešak priznaje da nije strog kada je odgajanje naslednica u pitanju.

Pratite hellomagazin.rs. Budite u toku sa dešavanjima iz života domaćih i stranih zvezda.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Ata images,