Princ Hari i Megan Markl − Raskid sa britanskim dvorom

Princ Hari i Megan Markl − Raskid sa britanskim dvorom

Autor: | 28/01/2020

0

Princ Hari i Megan Markl nedavno su zvanično objavili da žele da napuste sve formalne kraljevske obaveze, ali i Veliku Britaniju. Ta vest je šokirala dvor i podelila britansku javnost. Mnogi su stali na stranu Harija i Megan, ali je njihova odluka naišla i na brojne osude.

Princ Hari je na jednoj dobrotvoroj večeri iskoristio priliku da se obrati javnosti i obrazloži odluku koju su doneli Megan i on. Vojvoda od Saseksa je posle mnogo promišljanja i „godina izazova“, odlučio da se sa svojom porodicom povuče sa svojih dužnosti.

Princ Hari i Megan Markl − Kao princ Renije i Grejs Keli

Otkako se venčao sa američkom glumicom Megan Markl, pritisak javnosti na princa Harija postao je nepodnošljiv. On je uvideo da novinari ne prezaju ni od čega kako bi što više zaradili na njihovoj intimi. Znajući kakvu je medijsku torturu trpela njegova pokojna majka, princeza Dajana, Hari nije želeo da njegov sin i supruga prolaze kroz isto.

Nakon veridbe sa Megan Markl, u Britaniji je vladalo podeljeno mišljenje: da li je neafirmisana i razvedena američka glumica dostojna da postane deo kraljevske porodice. Princ Hari se nije obazirao na spekulacije i negativne komentare, već se oženio voljenom ženom.

Sledeći korak u svojevrsnom udaljavanju od britanske krune bilo je preseljenje mladenaca na vindzorsko imanje, daleko od dvora. Zdanje Frogmor Kotidž renovirano je prema željama vojvode i vojvotkinje od Saseksa.

Članovi kraljevske porodice se generalno izdržavaju novcem britanskih poreskih obveznika. To znači da je za restauraciju dvorca i pripremu imanja potrošeno više od 3.5 miliona funti Britanaca.

Zašto sin Harija i Megan nije princ?

Posle sinovljevog rođenja, princ Hari i Megan Markl su se dogovorili da mu nadenu ime netipično za članove kraljevske porodice − Arči Harison Mauntbaten Vindzor.

Kraljevski par se zatim odrekao kraljevske titule koja njihovom detetu po rođenju pripada. Beba je trebalo da od kraljice Elizabete dobije titulu lorda ili grofa od Dumbartona. Međutim, njegovi roditelji su odlučili da odbiju ovo kraljevsko zvanje. To je bio znak da se sprema nešto veliko i značajno.

https://www.instagram.com/p/BxNBHHchfUM/?utm_source=ig_web_copy_link

 

U nastojanju da vode život po ugledu na većinu stanovništva, princ Hari i Megan Markl doneli su konačnu odluku da se povuku sa britanskog dvora. Iako je princ Hari sedmi u redu za presto, a njegov sin osmi, odlučeno je da se taj red zasad napusti.

Kraljica je, navodno, bila izrevoltirana zbog toga što su Hari i Megan svoju odluku najpre objavili na svom sajtu. Protokol nalaže da kraljica mora biti prva obaveštena o bitnim pitanjima, a ovog puta to pravilo nije poštovano.

Gde sada žive princ Hari i Megan Markl?

Par je, nakon zvaničnog saopštenja, odlučio da se preseli u Kanadu. Na imanju u okolini Vankuvera, Hari i Megan započeli su jedan drugačiji život. U nastojanju da žive što mirnije i normalnije, oni su sa sobom poveli vrlo malo osoblja.

https://www.instagram.com/p/Bwj2roEBbwL/?utm_source=ig_web_copy_link

Megan Mark je viđena kako, u sasvim običnoj, svakodnevnoj odeći, vozi automobil i, sa malim Arčijem u kengur-nosiljci, šeta udomljene pse. Na fotografijama se ipak zapaža obezbeđenje koje ih prati u stopu kako njihovi životi ne bi bili ugroženi.

Ko je kriv za razlaz sa britanskim dvorom?

Po ugledu na aktuelni politički naziv „bregzit“, mediji su turbulentan period u životu članova kraljevske porodice nazvali „megzit“. Time je, na simboličan način, uperen prst u Megan Markl kao na osobu koja je najzaslužnija za ovaj razdor u kraljevskoj familiji.

Ipak, znajući koliko je princ Hari patio zbog smrti majke, princeze Dajane, moglo se očekivati da će želeti da zaštiti svoju porodicu. Videvši kako se njegova supruga teško nosi sa aristokratskim pravilima, hteo je da za nju i svog sina obezbedi miran život.

Hari se uplašio da bi Megan, zbog prevelike tenzije, mogla da ga napusti i odvede dete. Zato je presekao i odabrao životni put bez pompe, kraljevskih dužnosti i svega uznemiravajućeg što slava nosi.

Odrekavši se vojvodskih titula, Hari i Megan više neće moći da računaju na prihode koje članovi kraljevske porodice uživaju. Oni su, inače, istakli kako žele da se i finansijski osamostale, te se može smatrati da su promišljeno doneli odluku, svesni svih posledica.

U skladu sa novonastalom situacijom, princ Hari će morati da se od proleća odrekne i svojih vojnih dužnosti. S obzirom na to da je, nakon dva boravka u Avganistanu, napredovao do čina kapetana i da voli vojnički poziv, ta obaveza mu je teško pala.

Hoće li princ Hari i Megan Markl zaista voditi miran život?

Mada su Hari i Megan planirali da vode drugačiji život, ne toliko pod lupom javnosti, o njih su mediji već počeli da se otimaju. Poznati par uveliko razmišlja kojoj televiziji ili novinama će dati prvi intervju posle  „megzita“. Spekuliše se da će Megan ekskluzivan razgovor voditi sa čuvenom američkom komičarkom i voditeljkom Elen Deženeris.

LGBT aktivistkinja Elen u homoseksulanom je braku sa Poršom de Rosi. Ova glumica je poznata po ulozi zgodne advokatice iz nekada popularne serije „Ali Mekbil“.

Na kakav će prijem dvora i britanske javnosti naići ovaj kontroverzni intervju, pratite na stranicama magazina Hello.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs You Tube / Instagram

Slične Vesti

Najnovije vesti