Đoković i Federer - Rivali ili prijatelji?

Đoković i Federer - Rivali ili prijatelji?

Autor: | 23/01/2020

0

Đoković i Federer često su u medijima predstavljeni kao igrači između kojih postoji veliki rivalitet. Švajcarac je u nekoliko navrata komentarisao Noletove poteze na ne baš prijateljski način.

Još davne 2006. godine, tokom Dejvis kupa, zamerao mu je što je više puta tražio medicinski tajmaut. Rodžer je smatrao da to uopšte nije bilo neophodno, već da je u pitanju bila Noletova taktika da dođe do pobede. Kritikovao ga je i 2009. godine, kada je u četvrtfinalu, zbog visoke temperature, predao meč Endiju Rodiku.

Nole se u vezi sa ovim izjavama nije oglašavao, a sam nikada nije pokušao da ospori Rodžerov kredibilitet. Na direktno pitanje novinara u kakvom je odnosu sa Đokovićem, Rodžer kaže da između njih ne postoje nikakvi problemi. Oni nisu previše bliski, ali se međusobno poštuju.

https://www.instagram.com/p/Bz5gqL9FUtw/?utm_source=ig_embed

Međusobni dueli

Đoković i Federer do sada su se na terenu susreli čak 49 puta. Pobede su na strani našeg Noleta, jer je on trijumfovao u 26 duela. Debata o tome ko je od njih dvojice bolji, ne prestaje. Sigurno je jedno - u pitanju su dva neverovatno talentovana igrača koja su beli sport podigla na jedan potpuno novi nivo.

Nole i Rodžer oborili su mnoge rekorde kada je u pitanju dužina trajanja meča, broj osvojenih titula i ostvarena zarada. Trenutno, nijedan od njih ne zauzima prvu poziciju na ATP listi. Đoković zauzima drugo mesto, a Federer je trećeplasirani.

Đoković i Federer sa iste strane mreže

Tenzije koje su karakterisale odnos između teniskih asova popustile su nakon Lejver kupa održanog 2018. godine. Tada su se Nole i Rodžer našli sa iste strane mreže jer su zajedno igrali u dublu, u timu Evropa. Ovo je bila prilika da bolje upoznaju jedan drugog i vide kako je to kada su u istom timu. Priliku da se druže imale su i njihove supruge, a taj susret ovekovečila je Jelena. Ona je Instagramu podelila sliku sa Federerovom suprugom, Mirkom, uz komentar da je izuzetno poštuje.

Federera nemamo često priliku da vidimo kako se šali. Zbog toga, njegova izjava o tome šta misli o igri sa Đokovićem u istom timu, ostaće antologijska. Kada ne možete da ga pobedite, vi mu se pridružite. Veoma sam uzbuđen, kratko je prokomentarisao Federer izazvavši oduševljenje Noletovih obožavalaca.

;feature=emb_title

Rodžer je kasnije izjavio da mu je bilo posebno zanimljivo to što je sa Đokovićem razmenjivao ideje o taktici. Priznao je da Noleta krase osobine pravog lidera i da je zadovoljstvo imati ga za saigrača.

Nakon Lejver kupa, Novak je organizovao humanitarni događaj kako bi prikupio novac za fondaciju koju je osnovao sa Jelenom. Uprkos prebukiranom rasporedu, Federer se odazvao njegovom pozivu za učešće. Svojim dolaskom i donacijom, pokazao je da, bez obzira na suparništvo koje među njima postoji na terenu, ceni ono što Nole radi.

https://www.instagram.com/p/BoQkIKsAGTH/?utm_source=ig_embed

Istrajnost onda kada je najteže

Na prvi pogled, deluje da su Nole i Rodžer u svemu različiti. Međutim, ako pogledamo njihov privatni život, videćemo da ipak preovlađuju sličnosti. Pre svega, obojica su poznati kao porodični ljudi koji nisu skloni aferama tipičnim za javne ličnosti. U novinama nikada nećete naići na kompromitujuće tekstove o njima. Naprotiv, obojica uvek ističu da je u izgradnji karijere jednu od najvažnijih uloga imala njihova porodica.

I Nole i Rodžer pronašli su svoje srodne duše. Na teniskim tribinama redovno ih bodre supruge, a svaki slobodni trenutak koriste da provedu sa svojim mališanima.

I Federer i Đoković u prethodnom periodu imali su ozbiljne zdravstvene probleme koji su ih primorali da naprave privremenu pauzu i odu na operaciju. Mnogi su tada, s obzirom na njihove godine, smatrali da će povratak u sam vrh svetske liste za njih biti nedostižan. Ipak, obojica igrača uspešno su se oporavila i vratila među najbolje. Njihove zanimljive duele sa nestrpljenjem očekujemo i u ovoj godini.

Pratite modu, zanima vas sport ili aktuelnosti iz života poznatih? Čitajte Story i pronađite sve zanimiljivosti na jednom mestu!

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic