Princ Čarls slomljen zbog odluke princa Harija

Princ Čarls slomljen zbog odluke princa Harija

Autor: | 20/01/2020

0

Iako bi mnogi koji prate britansku kraljevsku porodicu rekli da princ Čarls nije previše vezan za svoje sinove, istina je mnogo drugačija

Budući britanski kralj, princ Čarls je potpuno dotučen. Njega je cela situacija oko princa Harija i Megan Markl itekako pogodila, a to nije prvi put.

Kada je saznao šta Megan i Hari nameravaju princ Čarls nije bio u Bakingemskoj palati. U to vreme bio je na svom "sigurnom mestu" u Birkholu u Škotskoj. Dovoljno daleko od kraljevske drame.

To mesto inače za princa Čarlsa ima itekako važno značenje.

Na poznatim brdima iznad kraljevskog imanja u Balmoralu Čarls je već bio u najtežim trenucima - 2002. kada je preminula njegova voljena baka, Kraljica Majka, a tamo je saznao i vest da je princeza Dajana poginula u Parizu.

U tim, za njega najtežim momentima, svaki je put, osim ovog, bio upravo princ Hari.

Njegovo prisustvo mu je davalo veliku utehu. Sve to je imalo uticaj na jačanje veze između oca i sina, zato je sve ovo za njega bio ogroman šok.

Koliko je Čarls bio naklon svom mlađem sinu pokazalo se odavno.

Tolerisao je sva njegova pijančenja, koja su uredno završavala na naslovnicama svetskih tabloida. A upravo su njemu Megan i Hari došli uoči venčanja i zamolili ga za pomoć.

Naime, javnost nije bila srećna da u kraljevsku porodicu ulazi osoba koja je već bila u braku. U toj situaciji uskočio je Čarls i uverio kraljicu da im dozvoli venčanje.

- Čarls je nagovorio svoju majku kako bi pomogao sinu oko svega što on nije uspeo da uradi za sebe kada se ženio sa Kamilom. Razvedenom ženom, i to u crkvi - otkrio je njegov prijatelj.

Ali Čarls nije na tome stao. Na samom venčanju, kada se saznalo da Meganin otac neće doći, upravo je on odveo snaju do oltara i predao je sinu.

Princ Čarls je finansirao venčanje princa Harija i Megan Markl, ali i uređenje njihovog doma u kraljevstvu

Finansirao je osim raskošnog venčanja i dizajnerske venčanice, i unutrašnje uređenje Frogmor Kotidža. Sve je činio kako bi Hari i Meghan mogli da se što pre uselie tamo.

Ali, dopustio je i da se u kraljevskim dužnostima u potpunosti odvoje od Vilijama i Kejt, piše tportal.hr

Za Harija je odnos s ocem bio mnogo kompleksniji. To se otkrilo pre tri godine kada je progovorio o svojim psihičkim problemima i priznao kako je sve to zbog tragičnog gubitka majke u detinjstvu.

Na ivici nervnog sloma, tada 32-godišnji princ Hari priznao je i da je potražio stručnu pomoć. Sve to brižljivo se krilo od javnosti.

Kao tinejdžer, kada je izgubio majku, Hari se prepustio užicima poput mnogih svojih vršnjaka. Opijao se i konzumirao marihuanu, a sve zato što se osećao usamljeno.

Njegov otac u to je vreme svu svoju pažnju usmerio na sopstvene probleme. Najviše pokušavajući da pridobije javnost da prihvati njegovu novu suprugu Kamilu.

Navodno je, pošto je postao samohrani otac, Čarls bio toliko izgubljen da su Hari i Vilijam iskoristili tu priliku i bili poprilično bezobrazni prema ocu. 

Nisu mu pokazivali nimalo poštovanja, ne poštujući njega niti išta što je tražio od njih.

Princ Čarls je bio zaokupljenim problemima, a sinovi su koristili situaciju

Ipak, godinama kasnije jasno se moglo videti da je upravo Hari prešao preko svega i na da je upravo on bio most koji pokušava da ponovo zbliži oca i brata, Čarlsa i Vilijama.

Ali u celoj ovoj kraljevskoj priči Čarls nije jedini koji je povređen. Mnogi se još uvek prisećaju bliskosti Harija i Vilijama. Upravo njihov razlaz i svađa verovatno su najtužniji deo priče.

Dobro je poznata burna reakcija Harija pošto mu je brat rekao kako previše žuri s Megan Markl. Uz to Vilijam i Kejt Midlton i nisu bili preterano blagonakloni prema ulasku američke glumice u njihovu porodicu.

Na kraju se situacija preokrenula i u suštini je Harijevo ponašanje i sve što se događalo s njim i Megan samo zbližilo princa Čarlsa sa starijim sinom, princom Vilijamom.

Iako je Hari na kraju ostao bez kraljevske titule, ali i javnih finansija, ono što ga je verovatno najviše zabolelo je gubitak vojnih počasti.

Na njih je, baš poput svog oca i brata, bio najviše ponosan. Navodno je upravo to njegova kazna što se odlučio na takav korak.

A koji je bio razlog da princ Čarls podrži Harijev brak s razvedenom američkom glumicom?

Za njega je to bio znak da je došlo vreme za novu, moderniju eru u Vindzoru, pa je baš zbog toga i insistirao na crkvenom venčanju.

Verovatno iz tog razloga princ Čarls će i dalje nastaviti da finansira vojvodu i vojvotkinju od Saseksa u njihovom novom životu. To će činiti iz privatnih fondova, barem u narednih godinu dana.

Čarlsov plan o 'srezanoj' monarhiji nenadano se pretvorio u noćnu moru; broj članova kraljevske porodice na koje je računao značajno je manji.

Zato ne čudi što je navodno upravo on insistirao da Saseksi zadrže svoje kraljevske titule, HRH, čak i ako ubuduće neće smeti da ih koriste.

Time im je ostavio otvorenu opciju povratka u kreljevsku porodicu. Jer bi bilo neprijatnih situacija u kojima bi Hari i Megan morali da daju naklon princezama Beatris i Judžini koje i dalje nose titule.

hellomagazin.rs Guliver/Getty

Slične Vesti

Pročitajte još