Treba jesti voće, ali znate li kako izvući maksimum koristi iz njega

Treba jesti voće, ali znate li kako izvući maksimum koristi iz njega

Autor: | 18/01/2020

0

Kako se pravilno jede voće da bismo iz njega dobili maksimum koristi za naše zdravlje

Već svi jako dobro znamo da je pravilna ishrana siguran put do zdravlja, a voće je prepuno vitamina koji su dragoceni za naš organizam.  Zato je važno uvrstiti voće u svakodnevnu ishranu. Ipak, važno je da znamo kako se pravilno jede voće da bismo iz njega dobili maksimum koristi za naše zdravlje.

Med i orasi – idealna kombinacija za jačanje imuniteta

Na primer, većina ljudi smatra kako jesti voće znači samo kupiti voće, iseći ga na kriške i staviti u usta. Ipak, nije baš sve tako jednostavno. Sajt "She.hr" prenosi savete najpoznatijih svetskih nutricionista.

Kako se pravilno jede voće?

Voće ne treba jesti posle obroka, već na prazan želudac. Jedenje voća igra glavnu ulogu u detoksiikaciji organizma jer ga snabeva sa velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.

Ishrana Novaka Đokovića privlači mnogo pažnje, a sa ovom namirnicom započinje baš svaki dan

Ako na primer pojedete dve kriške hleba, a zatim komad voća, sprečavate voće da direktno prođe kroz želudac u creva, jer ga hleb onemogućava u tome. U međuvremenu, ceo obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt s hranom u želucu, pospešuje probavu i sokove, pa cela količina takve hrane počinje da se kvari. Zato dolazi i do nadimanja.

Zahvaljujući ovom režimu ishrane Žizel Bundšen ima savršenu figuru

To se ne događa sa neki vrstama voća, kao što su npr pomorandže i limuni, jer su oni već kiseli. Ako jedete voće na ispravan način, stećićete svu tajnu lepote, dugovečnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu. Takođe ne zaboravite kako nije preporučljivo piti hladnu vodu nakon obroka, jer to pospešuje pojavu bolesti raka.

Moćne kapi: Zbog čega biljna ulja zaslužuju istaknuto mesto na kuhinjskoj polici

Voće je pogodno za svakodnevnu ishranu jer sadrži malo kalorija a a dosta tečnosti, vitamina i minerala. Daje nam energiju, vrši detoksikaciju organizma i pospešuje varenje.

Voćni sokovi ili ceo plod?

Ako želite da piijete voćni sok, pijte samo sok od svežeg voća, a ne koncentrat sokova iz konzervi. Nemojte piti podgrejan sok niti jesti kuvano voće, jer tada gubi hranjive materije. Kuvanjem uništavate sve vitamine.

Zašto voda s limunom ipak nije idealno piće

Jedenje celog ploda je bolje nego pijenje soka. Ako želite da pijete voćni sok, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj, jer on mora ga se pomeša sa pluvačkom pre gutanja. Svakog trećeg dana možete jesti voće kako bi brzo očistili svoje telo od toksina. Ako tri dana jedete samo voće i pijete voćni sok, iznenadićete se i sami koliko ćete izgledati svežiji.

Georgij Nazarov: Tajne u spremanju hrane čuvenog naturologa koje dovode do velikih životnih promena

Hellomagazin.rs Guliver/Getty
Tagovi: ishrana voće

Najnovije vesti