Trikovi za pravilno čuvanje namirnica

Trikovi za pravilno čuvanje namirnica

Autor: | 14/01/2020

0

Pravilno čuvanje namirnica od izuzetnog je značanja za zdravu ishranu, a nekoliko trikova možete primeniti već danas

Prosečno domaćinstvo godišnje baci čak 179 kilograma hrane! Najčešće bacamo povrće, voće, mlečne proizvode i delikatese. Da bi namirnice što duže ostale sveže, trebamo ih čuvati na pravi način.

Pravilno pakovanje namirnica počinje još od trgovine: u ovo doba godine posebno je važno zamrznutu hranu što pre doneti kući, jer ako na visokim temperaturama stoji duže od pola sata, otopiće se pa više nije dobro ponovno je zamrzavati.

Kad zamrzavate hranu, uvek zapišite datum kad ste je zamrznuli, jer ta hrana – iako je na temperaturama i do 20 stepeni ispod nule – ne traje zauvek. Posebno treba biti oprezan ako zamrzavate skuvanu hranu – pre zamrzavanja uvek je dobro ohladite (vruće ne ide u frižider!) i spremite u čiste i hermetički zatvorene posude, piše kuhaj.story.hr.

Pravilno čuvanje namirnica: Jednom odmrznute namirnice nikako ne zamrzavajte ponovno

Jednom odmrznute namirnice odmah potrošite i nikako ih ne zamrzavajte ponovno. Meso pre zamrzavanja podelite u porcije za jednokratnu upotrebu, a najbolje je da ga polako odmrznete na donjoj polici zamrzivača. Pre zamrzavanja povrća poželjno ga je blanširati, potom ga što brže ohladiti, osušiti, spakovati u vrećice i staviti u zamrzivač.

Hranu u frižider slažite tako da sirove namirnice nikako ne dolaze u dodir s gotovim jelima, jer ih u suprotnom mogu kontaminirati.

Vreme čuvanja pojedinih namirnica u zamrzivaču je različito: sveža jaja možete čuvati do dve nedelje, majonez nakon otvaranja najviše 20-ak dana, a prelive i umake na bazi pečuraka do pet dana. Suhomesnate proizvode u otvorenom pakovanju ne smete konzumirati nakon sedam dana.

Hrana koja najčešće vodi do trovanja

Pravilno čuvanje namirnica: Budite obazrivi sa mlevenim mesom

Mleveno meso izuzetno je osetljiva namirnica. Sveže mleveno meso najbolje je upotrebiti odmah nakon kupovine. Pojesti ga svakako treba još isti dan. Do početka pripreme potrebno ga je držati u zamrzivač.

Budući da se pakovanje odvija u zaštićenim uslovimaa, spakovano mleveno meso može se i nekoliko dana držati u zamrzivaču. Čim se otvori, meso se mora odmah upotrebiti. Vodite računa o datumu navedenom na pakovanju: ne sme se konzumirati nakon isteka roka.

Leti je duboko zamrzavanje najsigurniji način čuvanja mesa. Meso razdelite na porcije, stavite ga u vrećice za duboko zamrzavanje i spljoštite. Na taj će se način ono brzo zamrznuti, a posle i brže odmrznuti.

Zbog čega se namirnice brzo kvare?

Svetlost, kiseonik, toplota i vlažnost uzročnici su koji dovode do kvarenja namirnica. Neke vrste voća i povrća ne mogu stajati zajedno pa ih treba skladištiti odvojeno. Razlog je stvaranje gasa etilena tokom procesa zrenja voća i povrća. Tako se ubrzava njegovo kvarenje, ali i kvarenje ostalog voća i povrća s kojim je skladišteno. Tako će šargarepa brže postati gorka, karfiol se osušiti, začinsko bilje uvenuti i krastavac požuteti ako se čuva s paradajzom.

Neke vrste kupusa požuteće, a kivi omekšati ako se nalazi pokraj jabuka. Slično važi i za banane, koje treba čuvati odvojeno od ostalog voća ako se želi sačuvati njihova svežina.

Pravilo pet sekundi: Da li sme da se jede hrana koja padne na pod?

Na sobnoj temperaturi možemo jedino čuvati hranu koja je hermetički zatvorena u konzervama. Tu bakterije nemaju pristup kiselom okruženju koje im je potrebno za razmnožavanje.

No koristite li konzerve, nešto ipak morate znati: posle otvaranja hranu više ne smite držati u konzervi. Ako vam je ostalo nešto sadržaja, premestite ga u drugu posudu (najbolje s poklopcem) i čuvajte u zamrzivaču.

hellomagazin.rs guliver/getty, guliver/thinkstock

Najnovije vesti