Šok, tuga i neverica na britanskom dvoru: Megan i Hari razočarali kraljevsku porodicu

Šok, tuga i neverica na britanskom dvoru: Megan i Hari razočarali kraljevsku porodicu

Autor: | 09/01/2020

0

   

Već nekoliko meseci unazad stižu signali da nisu zadovoljni životom po pravilima britanske krune,a sada su Megan i Hari razočarali kraljevsku porodicu

Od kako se nekadašnja glumica Megan Markl udala za šestog u redu za britanski kraljevski tron, princa Harija, nagađalo se kako će njeno stupanje u britansku kraljevsku porodicu delovati na uticaj monarhije u 21. veku. Suprotno pravilima, umesto oca, sa kojim je u lošim odnosima,  Megan je do oltara otpratio svekar, tj, princ Čarls,a da žele da unesu promene bilo je jasno i kada su javnosti predstavili sina Arčija. Za raziliku od svih supruga britanskih monarha, njega je u naručju držao otac , a ne majka.  Megan, rođena Amerikanka, je u dokumentarcu ITV-a jedva zadržala suze dok je govorila kako pokušava da se izbori sa životom pred budnim okom javnosti.

Kako je u intervjuu navela, period nakon što je stupila u brak sa princom Harijem i rodila kraljevskog naslednika, za nju je bio izuzetno težak, a “niko nikada nije pitao kako se ona oseća”.

Britanija u šoku: Princ Hari i Megan Markl se povlače iz kraljevskih dužnosti


- Nije mnogo ljudi pitalo da li sam dobro, rekla je tada, a princ Hari je izrazio zebnju da bi njegova supruga mogla da postane žrtva britanskih tabloida poput njegove pokojne majke, princeze Dajane.

Božić koji su Megan i Hari sa sinom proveli u Kanadi, daleko od kraljevske porodice, ukazivao je da se tenzije ne smiruju,a njihovom poslednjom odlukom balon od sapunice je pukao.

 Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa više neće biti „viši" članovi kraljevske porodice

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa šokirali su kraljevsku porodicu i britansku javnost odlukom da napuštaju svoje dužnosti kao članovi kraljevske porodice i da će raditi na tome da postanu finansijski nezavisni. Živeće, kako su objasnili, na dve adrese - između Velike Britanije i Kanade. To je, kako su istakli, odluka koju su doneli posle više meseci razmišljanja,a razlog je dobrobit njihovog sina Arčija.

– Nakon više meseci razmatranja i međusobnih razgovora, izabrali smo da napravimo ovu tranziciju u ovoj godini, te da započnemo da modelujemo našu novu, progresivnu ulogu kroz ovu instituciju.

Princ hari i megan markl

Namera nam je da istupimo kao ‘stariji’ članovi kraljevske porodice, te da započnemo da radimo i postanemo finansijski nezavisni, nastavivši da u potpunosti podržavamo njeno visočanstvo kraljicu Elizabetu. Sve ovo je zahvaljujući vašem ohrabrenju, posebno u poslednjih par godina, što nas je učinilo spremnima da donesemo ovakvu odluku.

Princ Hari i Megan Markl žele da postanu finansijski nezavisni

– Planiramo da izbalansiramo vreme provedeno u Britaniji i Severnoj Americi, nastavljajući da poštujemo naše dužnosti prema kraljici, Komonveltu i našim patronatima. Ovaj geografski balans će nam omogućiti da podižemo našeg sina uz poštovanje kraljevske tradicije u kojoj je rođen, ali i da našoj porodici obezbedimo i prostor za fokusiranje na sledeće poglavlje, uključujući i pokretanje našeg novog dobrotvornog entiteta.

– Radujemo se što ćemo s vremenom podeliti s vama sve detalje ovog uzbudljivog sledećeg koraka, jer nastavljamo da sarađujemo sa njenim veličanstvom kraljicom, princom od Velsa, vojvodom od Kembridža i svim ostalim relevantnim stranama. Do tada, primite našu najdublju zahvalnost na kontinuiranoj podršci. 

Kraljevska porodica povređena Harijevom odlukom

Kraljevska porodica je šokirana i iznenađena Harijevom odlukom, tvrdi izvor sa palate za Vanity Fair. On je otkrio da je kraljica Elizabeta II povređena brojnim postupcima svog unuka, a ovaj potez bi mogao da bude kap koja je prelila čašu. Ono što je posebno zasmetalo kraljevskoj porodici je to što su o odluci princa Harija saznali sa društvenih mreža.

Hari i Megan su najavili drugačiji pristup medijima

Na njihovom sajtu , sussexroyal.com   Hari i Megan su objavili da će zbog "dramatične transformacije vesti u digitalnom dobu" promeniti pristup medijima. Kako su najavili, oni će izaći iz sistema kraljevskog rota, a povezaće se sa glavnim medijskim organizacijama i mladim perspektivnim novinarima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on Jan 8, 2020 at 10:33am PST

Šta je sistem “Royal Rota”?

Kraljevski rot je osnovan pre više od četiri decenije kao vid pružanja ekskluzivnih vesti o članovima kraljevske porodice. U okviru ovog sistema, britanskim predstavnicima medija data je mogućnost da izveštavaju o događajima koristeći ovaj izvor informacija.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty

Slične Vesti

Pročitajte još