Britanija u šoku: Princ Hari i Megan Markl se povlače iz kraljevskih dužnosti

Britanija u šoku: Princ Hari i Megan Markl se povlače iz kraljevskih dužnosti

Autor: | 08/01/2020

0

Princ Hari i Megan Markl ostavili su Britaniju u šoku kada su ove srede, 8. januara, izdali zvanično saopštenje koje su objavili na svom  Instagramu

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su saopštili svoju odluku o istupanju iz svih kraljevskih dužnosti koje suobavljali do sada.

U dugom postu na Instagramu, Hari i Megan, koji su se tek vratili sa šestonedeljnog odmora u Kanadi, otkrili su svoj plan da postanu finansijski nezavisni i da će u budućnosti provoditi vreme između Britanije i Severne Amerike. Par je napisao:

Nakon više meseci razmatranja i međusobnih razgovora, izabrali smo da napravimo ovu tranziciju u ovoj godini, te da započnemo da modelujemo našu novu, progresivnu ulogu kroz ovu instituciju.

Namera nam je da istupimo kao 'stariji' članovi kraljevske porodice, te da započnemo da radimo i postanemo finansijski nezavisni, nastavivši da u potpunosti podržavamo njeno visočanstvo kraljicu Elizabetu. Sve ovo je zahvaljujući vašem ohrabrenju, posebno u poslednjih par godina, što nas je učinilo spremnima da donesemo ovakvu odluku.

Princ Hari i Megan Markl žele da postanu finansijski nezavisni

Hari i Megan – roditelji osmomesečnog Arčija – želeli su da objasne na koji način će podeliti svoje vreme između Britanije i Severne Amerike, te su napisali:

- Planiramo da izbalansiramo vreme provedeno u Britaniji i Severnoj Americi, nastavljajući da poštujemo naše dužnosti prema kraljici, Komonveltu i našim patronatima. Ovaj geografski balans će nam omogućiti da podižemo našeg sina uz poštovanje kraljevske tradicije u kojoj je rođen, ali i da našoj porodici obezbedimo i prostor za fokusiranje na sledeće poglavlje, uključujući i pokretanje našeg novog dobrotvornog entiteta.

Princ Hari i Megan Markl nisu naišli na puno odobravanje javnosti za svoj postupak

- Radujemo se što ćemo s vremenom podeliti s vama sve detalje ovog uzbudljivog sledećeg koraka, jer nastavljamo da sarađujemo sa njenim veličanstvom kraljicom, princom od Velsa, vojvodom od Kembridža i svim ostalim relevantnim stranama. Do tada, primite našu najdublju zahvalnost na kontinuiranoj podršci. 

Kasnije u toku večeri, nakon ove javne objave princa Harija i Megan Markl, oglasila se i kraljica Elizabeta.

Izjava koju je dala Bakingemska palata glasi ovako:

- Razgovori sa vojvodom i vojvotkinjom od Saseksa su u ranoj fazi. Razumemo njihovu želju za drugačijim pristupom, ali ovo su komplikovana pitanja za koja će trebati vremena da se prođu.

Vesti su iznenadile fanove kraljevske porodice, koji su videli kako se Hari i Megan vraćaju u središte pažnje tek u utorak. Kraljevski par je posetio "Canada House" u Londonu, gde su se sastali sa Žanis Šeret, visokim komesarom u Kanadi koja je zadužena za Veliku Britaniju, kao i sa osobljem, da bi im zahvalili na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu, kao i podršci koju su dobili tokom boravka u njihovoj zemlji.

U međuvremenu Tviter gori od komentara, jer mnogi smatraju da ova njihova odluka kojom najavljuju povlačenje iz kraljevskih dužnosti znači da je vojvotkinja odlučila da se vrati glumi.

"Vrlo razložno, verujem da će Megan zarađivati mnogo više kao glumica, nego što je uspevala da inkasira od kraljevske porodice!"; "Molim vas recite mi da ćemo u budućnosti moći da očekujemo naslove tipa - Glumica Megan Markl sa suprugom!"

Ovo su samo neki od komentara koji su se pojavili na društvenim mrežama. Vesti nisu prošle nezapaženo ni kod poznatih koji su reagovali.

Da li je Megan Markl ta koja je uticala na ovakvu odluku, vraća li se vojvotkinja glumi?

Meganin blizak prijatelj i mejkap umetnik, Danijel Martin odgovorio im je na Instagramu: "Samo JAČE i BOLJE u 2020 moji prijatelji! Nazdravljam za nove početke i uvek ću biti tu da podržim vaše projekte!"

Opra Vinfri je takođe reagovala uz emotikone srca, dodajući: "Novo poglavlje Harija i Megan."

Hari i Megan su pokrenuli i novi sajt, sussexroyal.com, na kome se mogu pronaći detalji njihovog plana da i dalje budu u službi monarhije, jačaju Komonvelti i podržavaju zajednicu. Na sajtu se mogu videti i fotografije iz njihovih prethodnih angažmana, uključujući i one sa turneje po Australiji, kao i sa kraljevskih događaja poput Trooping the Colour.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty

Slične Vesti

Pročitajte još