Uzbudljivo i napeto veče: Ovo su dobitnici Zlatnog globusa (foto)

Uzbudljivo i napeto veče: Ovo su dobitnici Zlatnog globusa (foto)

Autor: | 06/01/2020

0

Na 77. ceremoniji dodele filmske nagrade, samo mesec dana posle premijere, trijumfovao je britanski film "1917“, a ovo su i ostali dobitnici Zlatnog globusa

Prethodne večeri proglašeni su dobitnici Zlatnih globusa za 2020. godinu. Za pojedina imena i naslove svakako je bilo samo pitanje vremena kada će odneti pobedu. Međutim, i za brojna iznenađenja i te kako se našlo mesta.

Glavno priznanje, za najbolji film, dodeljeno je filmu 1917, a reditelju Semu Mendezu Zlatni globus za režiju.

U kategoriji najbolje drame pobedu je odneo "1917". U konkurenciji su mu bili i hvaljeni "Ajrišmen", pa i delo koje je od kada je ugledalo svetlost prigrabilo pohvale kako gledalaca, tako i vrsnih kritičara - "Džoker". Takođe u trci su se našli i "Meridž stori" i "Dve pape", navodi Kurir.

Titulu za najbolju glumicu u istoimenoj kategoriji ponela je Rene Zelveger za ulogu Džudi. A za nagradu su se borile Sintija Erivo, Skarlet Johanson, Serše Ronan i Šarliz Teron.

Najbolji glumac - Hoakin Finiks

Za najboljeg glumca u drami izabran je Hoakin Finiks čiji je performans u "Džokeru" sve doslovno oborio sa nogu.

Inače, nominovani bili i Kristijan Bejl, Antonio Banderas, Adam Drajver i Džonatan Prajs.

Ovogodišnji Zlatni globus za životno dodeljen je Tomu Henksu za ukupan doprinos filmu. Ovo je peti Zlatni globus u kolekciji poznatog glumca i producenta.

Što se tiče filmskog ostvarenja u kategoriji mjuzikla ili komedije, pobedu je odneo "Jednom davno u Holivudu", prenose strani medij. A titulu najbolje glumice u istoj kategoriji ponela je Avkafina.

Što se tiče glumaca, prozvan je Taron Egerton. Za najbolju sporednu glumicu izabrana je Laura Dern, dok je Bred Pit izabran u istoimenoj kategoriji za muškarce.

Za najboljeg režisera proglašen je Sam Mendes koji je i zaslužan za najbolju dramu ("1917").

Titulu najboljeg filmskog ostvarenja na jeziku koji nije engleski odneo je "Parazit". A zvanično najbolji animirani film "Izgubljena karika". Scenario koji je odneo pobedu je napisao Kventin Tarantino za "Jednom davno u Holivudu".

Nagrade su odneli i Hildur Gunadotir za muziku koja je pratila film "Džoker", pesma "Voleću sebe ponovo" iz "Roketmena" - Elton Džon, Berni Topin.

Najveći gubitnik na ovogodišnjoj dodeli Zlatnih globusa je film Martina Skorsezea, "Irac" i njihov producent Netfliks koji je u trku ušao sa 17 nominacija.

Što se tiče serija, za najbolju dramu odabrana je "Nasledstvo". Glumica Olicija Kolman za "Krunu", a glumac Brajan Koks iz pomenute drame koja je ponela nagradu.

U pogledu mjuzikla ili komedije, za najbolju seriju izglasana je "Vreća buva". Nagrada je otišla i glumicu Fibi Voler-Bridž za ulogu u toj seriji. A za najboljeg glumca u toj kategoriji proglašen je Rami Jusef za performans u "Rami".

Dodela Zlatnog globusa bez Rasel Kroa

Za najbolju mini-seriju ili TV film izabran je "Černobilj". Za najbolju glumu u toj kategoriji nagrađeni su Mišel Vilijams (Fosse/Verdon) i Rasel Krou (The Loudest Voice).

Rasel Krou zbog požara u rodnoj Australiji nije bio prisutan na dodeli. U vreme ceremonije on je štitio svoju porodicu i dom od požara koji su prekrili državu, otkrila je voditeljka Dženifer Aniston (50).

- Nema sumnje da je tragedija koja se odvija u Australiji posledica klimatskih promena - poručio je glumac preko Aniston koja je pročitala njegovu poruku do kraja:

- Moramo delovati na temelju znanja, našu radnu snagu prebaciti na energiju koja se obnavlja i poštovati našu planetu kao jedinstveno i neverovatno mesto koje je. Na taj način ćemo imati budućnost, hvala vam.

Što se tiče najbolje sporedne uloge, nagrade su poneli Patrisija Arket i Stelan Skarsgord.

hellomagazin.rs guliver/getty