Irena Grahovac: Ne odstupam od spartanskog vaspitanja

Irena Grahovac: Ne odstupam od spartanskog vaspitanja

Autor: | 23/12/2019

0

Irena Grahovac otkriva da joj kupovina nije omiljeni hobi, zbog čega smatra da je spartansko vaspitanje najispravnije i kako je osvojila ćerku Donalda Trampa 

Sa revija Irene Grahovac, već 25 godina jedne od naših najcenjenijih dizajnerki, niko ne odlazi nezadovoljan ili razočaran, jer za publiku uvek pripremi, kako voli da kaže, “šok terapiju”.

- Na poslednjoj reviji, kojom je zatvoren 33. “Fashion selection”, prikazala sam modele inspirisane Instagram kulturom, a celu kolekciju karakterisao je zanimljiv kolorit. Oni koji uz moje ime vezuju isključivo bunde i kapute, crne ili braon boje, ostali su zatečeni - prenosi nam utiske poznata kreatorka.

Njene radnje nalaze se na nekoliko lokacija u gradu, između ostalog i u tržnim centrima, a pošto smo je u jednom sreli, interesovalo nas je kakva je kada se nađe u ulozi kupca.

- Za mene je šoping uvek bio smaranje. Međutim, moj suprug uživa u tome, a bogami i naša ćerka Sofija, tako da njih dvoje uvek nađu povod za obilazak radnji. Da je po mome, u ormanu bih imala po dvadeset komada istih modela majica, suknji i pantalona, u crnoj boji, i to bih naizmenično nosila.

"Idućeg proleća planiram da predstavim kolekciju od kože, koja će biti izrađena na poseban način."

Ne popuštate ni pred novogodišnjom euforijom?

- Više puta mi se desilo da ono što mi je neophodno kupim 31. decembra, u radnjama koje su još otvorene. Uvek sam više fokusirana na druge, nego na sebe. Važnije mi je šta ću da ponudim, nego sebi da kupim.U suprotnom, mislim da bi mi to oduzimalo deo kreativnosti, ne bih mogla da se na pravi način posvetim svom poslu.

Da bi se dve i po decenije opstalo među vodećim dizajnerima, šta je neophodno osim “šok terapije” u vidu inovativnosti?

- Kvalitet. Istovremeno, uvek imam nešto novo da ponudim. Prošlog proleća prikazala sam reviju tekstila, što je malo ko očekivao. Hvatam ritam sa svetskim trendom, pa bunde skoro da više i ne radim. Interesantniji su mi urbani montoni, kao i punjeni “šuškavci”. Idućeg proleća planiram da predstavim kolekciju od kože, koja će biti izrađena na poseban način.

Irena Grahovac - Svako ko pokuša da omalovaži moj rad i kreativnost, dobiće tužbu

Smeta li vam što vas mnogi kopiraju?

- Ranije sam to ignorisala, ali više neću. Svako ko pokuša da omalovaži moj rad i kreativnost, prodajući loše kopije od jeftinih materijala, dobiće tužbu. To smo već počeli da radimo i mnogi su povukli robu.

Kako biste ocenili stil naših žena?

- Mi smo i suviše stilizovani za zapadnoevropski ukus. Dok sam imala radnju u centru Luksemburga vikendom sam volela da popijem kafu na glavnom trgu i posmatram prolaznike. Nemam adekvatnu reč da opišem kako su žene obučene. Ne samo što ništa ne ide ni sa čim, nego i ostavljaju utisak nemarnosti. Isto važi za Nemice, Holanđanke...

Ćerki govorim: “Obuci se kako hoćeš, svejedno mi je”

Šta zamerate Srpkinjama?

- Ništa, svako neka nosi ono što mu se sviđa. Ovo je 21. vek, u modi je sve dozvoljeno.

Da li biste i vašoj ćerki rekli: “Obuci se kako hoćeš, svejedno mi je”?

- To joj i govorim. Nisam od roditelja koji guraju decu da nastave njihovim putem, neka otkrije svoj talenat. Iako ima sedam godina, sama uzima stvari iz ormara i pravi neke svoje kombinacije. Nekada to izgleda katastrofalno, ali kako vreme prolazi primećujem da počinje da dobija smisao. Pokušavam da joj objasnim koja boja ide sa kojom, ostalo je na njoj. Jedino joj nikada neću dozvoliti da insistira na brendiranoj garderobi, ni ja nisam takva. Neka joj u prvom planu budu kvalitet i lepota onoga što nosi.

Irena Grahovac: Bolje nositi jedan dobar komad nakita nego natovariti na sebe gomilu

Uživa u odrastanju svoje ćerke, i veoma ulaže u njeno obrazovanje i vaspitanje

Kako se snalazite sa školskim obavezama?

- Ja sam bila dete koje je pratilo na času. Kad dođem kući, sve ponovim još jednom, i to je bilo dovoljno da budem đak generacije, mali vunderkind koji je išao na sva moguća takmičenja. Taj način sam prenela i na ćerku. Vikendom kampanjski pređemo sve što je učila protekle nedelje. Očekujem da bude najbolja u datim okolnostima. Ne odstupam od tog dela spartanskog vaspitavanja, koji sam ponela iz kuće i koji je dao dobre rezultate.

Pre tri godine požalili ste se kako Sofija odbija da nosi haljine. Da li se situacija promenila?

- I te kako. (smeh) Ima simpatiju zbog koje joj je važno da bude lepa, a otkad je krenula u školu svaki čas imamo dečje rođendane koji zahtevaju sređivanje, ne samo njeno, već i moje, pošto moram da je odvedem na zabavu. Imala sam divan predlog, koji nije naišao na razumevanje, da okupimo svu decu jednom godišnje i tu završimo sa proslavama. Ipak sam postala majka u 44. godini, ne mogu svaki vikend u igraonicu. (smeh)

Suprug je slavnu kreatorku prozvao Forest Gamp

Kako je Tifani Tramp, ćerka američkog predsednika, otkrila vaše modele? Kažu da su joj se dopali na prvi pogled.

- Prilikom boravka u Beogradu Tifani je sa dečkom odsela u hotelu koji se nalazi preko puta moje radnje u centru grada. Kada su izašli da se prošetaju, privukle su joj pažnju stvari u izlogu, pa je ušla da vidi ponudu. Ne znam tačno kako je to izgledalo jer nisam bila prisutna, ali pre podne je obavila prvu kupovinu. Ostavila je svoj broj telefona i zamolila da se javim. Kad smo se čule, objasnila je šta je još zanima, ja sam joj sve pripremila, a brat njenog dečka kasnije je došao da to pokupi. Dve i po decenije sam u javnom poslu i pre tog dana nisam doživela da mi paparci dežuraju pred ulazom. Muž me je prozvao Forest Gamp jer mi se ničim izazvano dešavaju čudne stvari. Ko bi rekao da ću imati broj telefona ćerke najmoćnijeg čoveka sveta?! (smeh) Naravno, neću ga iskoristiti.

Dominira li u vašem garderoberu odeća sa inicijalima IG?

- Ni poslastičar, koliko god bio dobar, ne može da jede samo svoju tortu. U nekom trenutku mu dosadi. Nosim komade drugih kreatora, kao i oni moje, ponešto kupim u radnji, ali uglavnom oblačim svoje stvari. Obuću još ne proizvodimo, mada smo u pregovorima sa jednom firmom, pa ćemo verovatno i to početi da radimo.

Šta bi svaka dama trebalo da ima u garderoberu za zimu?

- Kaput od jagnjećeg krzna, ako je starija od 45 godina kaput od kašmira, a bez obzira na godine dobar “šuškavac” za svaki dan.

Eva Čubrović Dejan Milićević

Pročitajte još