Glina: Blago iz dubine zemlje otkriva svoje čudotvorne moći

Glina: Blago iz dubine zemlje otkriva svoje čudotvorne moći

Autor: | 21/12/2019

0

Glina otklanja umor, stres i toksine, čisti pore, smiruje upale, koži vraća tonus - i to nije sve

Zahvaljujući čudesnim svojstvima, primeni i efektima, kako estetskim tako i regenerativnim, glina je još u davnim vremenima uvrštena među najdragocenije sastojke narodne medicine. O njenoj lekovitosti prvi je pisao Hipokrat, čije je stavove kasnije potvrdila i zvanična nauka. Brojna istraživanja i studije o delotvornosti dali su fantastične rezultate, te stoga ne čudi što su gotovo sve kozmetičke kuće uvrstile glinu u svoj asortiman. Danas je ovo prirodno bogatstvo zastupljenije nego ikada - od proizvoda za negu kože i kose, do preparata za regeraciju povređenog tkiva.

Pre nego što joj poklonite poverenje, važno je da znate da postoji više različitih vrsta gline. U najširoj upotrebi našle su se bela, zelena i crvena. Prva je najdelotvordnija za suvu kožu, druga se koristi oralno, a pomaže i mešovitoj i masnoj koži, dok je treća pogodna za svaku vrstu primene.

U kozmetologiji glina je najširu upotrebu pronašla u maskama koje smiruju upale, efikasno čiste pore, uklanjaju akne i mitisere, sprečavaju pojavu crvenila i fleka, utiču na stvaranje elastina i kolagena koji poboljšavaju tonus kože i čine da ona izgleda zdravije i mlađe. Osim toga, glineni prah koristi se kao sredstvo za izbeljivanje zuba, koje ujedno ojačava gleđ i desni.

Joga skin: Popularni mejkap trend uz koji ćete doslovno zablistati

Zbog izuzetne moći upijanja odlična je za detoksikaciju organizma, kako spolja tako i iznutra, pa se koristi i u formi čarobnog napitka. Pomešana sa vodom, glina postaje jedan od najefikasnijih, najbezbednijih, najlakših i najjeftinijih načina da se oslobodite nagomilanih toksina, jer skuplja štetne materije i masnoće, a ne zadržava se u telu. Iako je primena krajnje jednostavna, s obzirom na to da postoje različite vrste gline i da svaka ima drugačije dejstvo pre upotrebe važno je konsultovati se sa stručnjacima i povesti računa o trajanju tretmana.

Glina u službi lepote

Maske, obloge i pakovanja od gline smiruju upale kože, odstranjuju akne, mitesere, sprečavaju crvenilo i fleke, poboljšavaju formiranje kolagena i elastina koji su važni za što duži izgled mlade i sveže kože.

Lekari jednoglasni: Ozbiljno upozorenje za sve koji nose veštačke trepavice

– Pomešati 2-3 kašičice gline sa nekoliko kapi limunovog soka i negazirane mineralne vode da se dobije homogena smesa. U nju se može dodati i maslinovo ili bademovo ulje. Smesu naneti na čisto lice i držati 20-30 minuta. Umiti lice negaziranom mineralnom vodom i naneti hidratantnu kremu.

– Kadu za kupanje napuniti vodom temperature 38ºC i dodati tri do četiri kašike gline. U kadi treba ostati najviše 15 minuta. Ovakva kupka ima izuzetno blagotvorno delovanje na čitav organizam jer relaksira, otklanja umor i stres, a koža tela postaje glatka, mekana i elastična.

– U kombinaciji sa maslinovim uljem, glina služi za regeneraciju iskrzale i oštećene kose i protiv njenog opadanja.

– Ukoliko glineni prah nanesete na četkicu za zube i koristite kao pastu, izbelećete zube i ojačati zubnu gleđ i desni.

 

Deana Đukić/Hellomagazin.rs Guliver/Getty
Tagovi: glina lepota

Pročitajte još