Sandra Silađev: Zoran mi nije bio samo rame za plakanje

Sandra Silađev: Zoran mi nije bio samo rame za plakanje

Autor: | 19/12/2019

0

Sandra Silađev već skoro dve decenije ima najboljeg prijatelja Zorana Pajića, koji je uz nju, kao i ona uz njega, u dobru i u zlu.

Od kada su se sreli na prijemnom ispitu za Fakultet dramskih umetnosti, nisu se razdvojili. Oslonjeni jedno o drugo, prebrodili su mnoge teške dane, uživali u trenucima sreće, putovali i provodili se, odrastali i sazrevali. 

Prijateljstvo se ne bira, ono biva ko zna zbog čega, kao ljubav”, napisao je svojevremeno Meša Selimović. Misao velikog književnika učinila nam se prigodnom za početak priče o ovom lepom prijateljstvu...

U zajedničkoj riznici uspomena bez sumnje je i mnogo teških situacija koje ste zajedno prebrodili.

SandraBilo ih je, kako da ne. Zoran mi nije bio samo rame za plakanje, od njega su mi stizala pitanja “treba li ti novac”, “imaš li gde da stanuješ”… Ni sama ne znam koliko puta me je spasao.

ZoranI da sam na kraju sveta, koja god sreća ili tuga da mi se dešava, prvo ću sa njom da podelim. Znam da će me ona najbolje razumeti, posavetovati ili utešiti.

Sandra Silađev nije u Zoranu imala samo rame za plakanje

Koliko se današnji Sandra i Zoran razlikuju od onih iz 2000, kad su tek počinjali da otkrivaju svet?

Sandra: Zoran je bio beskrajno dobar, da ne kažem naivan, a pojedini su to znali da zloupotrebe. Od njega su svi sve uzimali. Svaki dan je bilo: “Možeš li da mi daš jaknu, kameru, diskove…” Pošto sam malo starija od njega, zauzimala sam zaštitnički stav. Često sam one koji bi “zaboravljali” da mu vrate stvari zvala da ih opomenem, ali sam prestala kada me je zamolio da to ne činim. Uvek je imao miroljubiv pristup: “Nema veze, vratiće”.

Zoran: Verovatno moja velikodušnost ima veze sa činjenicom da sam jedinac. Ne umem da kažem ne.

SandraSad znaš, nekad nisi umeo.

ZoranIstina, Sandra me je naučila važnu lekciju – ne radi ono što ti ne prija i što nije dobro po tebe.

Sandra Silađev je Vodolija sa podznakom u Vagi

U kojoj meri je ova Sandra drugačija od one koju ste upoznali u holu fakulteta?

Zoran: U horoskopu sam dupla Vaga, a ona je Vodolija sa podznakom u Vagi. U mladosti smo oboje mnogo maštali i visoko leteli, ali nas je život “prizemljio”. (smeh) Sandra je postala racionalnija, hrabrija, na zemlji je s obe noge. Uvek je bila jaka ličnost, a s godinama je ta snaga došla do izražaja.

Sandra: Kad dobiješ dete, shvatiš da ne možeš da živiš od vazduha, već moraš da zarađuješ.

Zoran: Predivna je majka. Dete treba vaspitavati tako što ćete mu stalno govoriti lepe stvari i stavljati mu do znanja da je voljeno. Sandra to ume. Ćerku uči da bude tolerantna, što je vrednost koja izumire u današnjem svetu, usmerava je da bude poštena i dobra, kao što je i sama. Podigla je čarobno dete.

Sandra Silađev je predivna majka, podigla je čarobno dete

Odajte nam neku tajnu o onom drugom, nešto što do sada nismo znali.

Zoran: Oboje smo vrlo stidljivi. Potrebno nam je mnogo vremena, pogotovo meni, da ljude koje upoznamo pustimo u svoj svet.

Sandra: Možda ovo ne bi trebalo javno da kažem, ali Zoran ne ume da se bori. Modernim rečnikom govoreći, ne ume da se “lakta” – ni za ulogu, ni za bilo šta drugo.

Zoran: Vaspitan sam da se ne namećem, da kažem nešto tek kad me pitaju, da radim najbolje što mogu, a neko će to već znati da prepozna i vrednuje. Nisam se obogatio od posla za koji sam se školovao, ali slobodno mogu da kažem da sam bogat čovek jer uz sebe imam prijatelja za ceo život.

Eva Čubrović Luka Šarac