Plivanje u zimskom periodu produžava život

Plivanje u zimskom periodu produžava život

Autor: | 18/12/2019

0

Prema najnovijim istraživanjima u svetu, plivanje u zimskom periodu produžava život!

Dolazi zima, godišnje doba u kome je većina nas mahom u zatvorenim prostorijama, u nameri da se skloni od hladnoće i snega, a malo ko razmišlja o fizičkim aktivnostima, koje su jedan od glavnih uslova zdravog i dugog života. Mnogi nemaju uslova za zimske sportove, a ne mili im se ni vežbanje u teretanama, ali postoji veoma jednostavan i jeftin način da se pokrenemo, a da se pritom ni ne oznojimo. U pitanju je plivanje, koje mnogi vezuju samo za letnji period, međutim, veoma lako ga možemo upražnjavati i zimi, u zatvorenim bazenima, jer plivanje u zimskom periodu produžava život.

Plivanje je bazični sport koji angažuje sve grupe mišića, uklanja stres, smanjuje depresiju, poboljšava disanje i spavanje, što su faktori koji produžavaju život. Prema istraživanju Hirofumija Tanake, profesora kineziologije i direktora Laboratorije za istraživanje kardiovaskularnog starenja na Univerzitetu Teksas, ova aktivnost idealna je za sve, a naročito za osobe sa osteoartritisom, gojazne i one koje imaju neku povredu. Plivanje smanjuje krutost arterija i snižava krvni pritisak, što doprinosi zdravlju celokupnog organizma, a naročito kardiovaskularnog sistema.

Photo by Aw Creative on Unsplash

Plivanje u zimskom periodu popravlja raspoloženje i disanje

Zbog toga što popravlja raspoloženje i disanje, štedi srce i eliminiše mogućnost povreda, ovaj sport produžava život. Dovoljno je da plivate svega 30 minuta svakoga dana, ili bar tri puta nedeljno, pa da za svega nekoliko meseci uočite poboljšanje zdravstvenog stanja, kome doprinosi i mogućnost smanjenja telesnih masti. Kako tvrdi istraživač Dejvid Taner, redovno plivanje će vam, bez obzira na početnu kondiciju i uzrast, izvajati mišiće i usporiti starenje.

Plivanje smanjuje rizik za dijabetes i maligne bolesti

Plivanje produžuje očekivano trajanje života i time što smanjuje rizik za dijabetes i maligne bolesti, a znatno usporava razvoj degenerativnih oboljenja. Nijedna fizička aktivnost ne može se meriti s plivanjem po tome što su dobrobiti velike, a rizici skoro i da ne postoje, te je korisno upražnjavati ga tokom cele godine. Sve što vam je potrebno su dobra volja i kupaći kostim, a ako počnete već sada, na leto će vas krasiti kako dobra figura, tako i raspoloženje i, što je najvažnije, zdravlje.

Da je ovo tačno, pokazalo je i istraživanje Univerziteta u Majamiju, izvršeno na 3.000 ispitanika od 18 do 80 godina, koji su svakodnevno plivali u periodu od šest meseci. Čak 97 procenata plivača pokazalo je opšte poboljšanje zdravstvenog stanja, a najveće promene uočene su kod starijih od 65 godina, kod kojih je znatno smanjen rizik od infarkta, a povećana je i gustina kostiju.

Hellomagazin.rs shutterstock

Najnovije vesti