Počelo je vreme slava, a bez jedne stvari se ne ide u goste!

Počelo je vreme slava, a bez jedne stvari se ne ide u goste!

Autor: | 17/12/2019

0
Foto: Milica Šumaković

Stanovište Crkve je da se na slave uopšte ne nose pokloni, ali ako već želimo da nešto ponesemo domaćinima, najbolje je da to budu pokloni koji će im koristiti

Kada pođemo u goste, na slavu, obično nosimo flašu vina, kafu i cveće, deci čokoladu. Ranije su naše bake uz kafu obavezno nosile i šećer u kocki. U seoskim sredinama su se nosili i brašno, rakija, jabuke, ali i neki ručni rad devojke koja se sprema za udaju.

Sve su to bili praktični pokloni koje domaćini mogu da koriste ili ponude svojim gostima, simbolične vrednosti, jer se na slave ne nose skupi pokloni. Stanovište Crkve je da se na slave uopšte ne nose pokloni, ali ako već želimo da nešto ponesemo domaćinima, najbolje je da to budu pokloni koji će im koristiti.

Da li ste znali?

Najstariji pomen slave u našim krajevima potiče iz 1018. godine. Veruje se da je slava hristijanizovani oblik drevnog slovenskog praznika posvećenog porodičnim precima.

Stari Sloveni, a posebno Srbi, su veoma držali do porodice i odnosa prema precima. Slavljenjem, porodice su prenosile kulturno nasleđe sa pokoljenja na pokoljenje i čuvale svest o sopstvenom poreklu.

Krsna slava je jedinstvena proslava u svetu, karakteristična za Srbe

Na UNESKO – voj Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, slava se nalazi od 2014. godine.

Način obeležavanje slave se kroz istoriju menjao

Da li ste znali da se pre Drugog svetskog rata na slave nisu nosili pokloni? To nije bio običaj. Iz priča znamo da se su se na slavu zvali samo najbliža rodbina i prijatelji.

Nije se opijalo i prejedalo, već se u prijatnoj atmosferi, naravno uz neko lepo posluženje, zahvaljivalo svecu zaštitniku porodice. Osnovno je bilo da se gosti posluže žitom i slavskim kolačem, popiju čašu vina, a uz slavske kolačiće popiju kafu.

Bez čega se ne ide u goste

Danas se, pored vina, često donose i neka druga pića, a umesto cveća domaćica neretko dobija čaše, stoljnjake, svećnjake i slično. Kako biste bili originalni, ponesite domaćinu na slavu praznični poklon set Doncafé Moment kafe, koje sadrži 2 pakovanja od 200g kafe sa šoljicom.

Svaka kesica kafe ima u sebi kodove, koji se pretvaraju u momente zahvaljujući kojima na sajtu www.25sat.rs mogu sebi da odaberu poklon baš po njihovom ukusu. Poklonite im taj izmaštani 25. sat koji postaje moguć uz šoljicu omiljene Doncafé Moment kafe.

Stigao nam je period krsnih slava i praznika, očekuje nas mnogo dobrog provoda, najukusnije hrane i poslastica, period u kojem bismo mogli da naučimo da prepakujemo rutinu i nađemo vremena za sebe, za prave stvari i ljude.

hellomagazin.rs Milica Šumaković. promo