Proslava Božića kraljevske porodice: Uživaju u koktelima, kićenju jelke i luduju sve do jutra!

Proslava Božića kraljevske porodice: Uživaju u koktelima, kićenju jelke i luduju sve do jutra!

Autor: | 12/12/2019

0

Iako bi mnogi pomislili da se Božić u kraljevskoj porodici proslavlja po strogim protokolima koji se nisu menjali stotinama godina, istina je malo drugačija

Proslava Božića u britanskoj kraljevskoj porodici daleko je od formalnog događaja, otkriva dokumentarni film "Sandringem: Praznici s Kraljicom", emitovan u ponedeljak na britanskom Kanalu 5.

Proslava Božića je vreme kada se porodica ludo zabavlja, uživa u raznim koktelima, igra društvene igre i peva.

Na Badnje veče se svi okupljaju u dvorcu u Sandringemu, a proslava počinje koktelima, koje priprema princ Filip, piše The Sun.

- Mislim da kraljica voli martini, a ostali radije piju šampanjac - kaže stručnjak za kraljevsku porodicu Ingrid Sivard.

Osim za piće, princ Filip je zadužen i za kićenje jelke. Pre ukrašavanja rezidencije, kraljica mora da odobri izabrane ukrase, a princ Čarls uvek stavlja zlatnu zvezdu na vrh jelke.

Posle toga uživaju u večeri, koja se sastoji od šest sledova s menijem na francuskom jeziku i uz svetlost sveća.

- Naravno da niko ne odlazi na spavanje pre kraljice. To znači da se na spavanje ide u dva ili tri sata poslije ponoći - kaže Sivard.

Otkrila je da na Badnje veče svi pevaju, a tačno u 18 časova okupljaju se u dnevnoj sobi gde otvaraju poklone.

Iako bi se očekivalo da će pokloni biti veliki i skupi, to nije slučaj, već se takmiče čiji će poklon biti duhovitiji.

Kraljica je, na primer, dobijala poklone kao što su kičasta slika u obliku ribe koja peva ili kecelja, a princ Hari je bratu Vilijamu poklonio češalj. Vojvotkinja Kejt je Hariju, pre nego što je upoznao Megan Markl, kupila vodič 'Uzgajajte svoju sopstvenu devojku'.

Za Božić svi gosti u dvorcu dobijaju čarapu s poklonima i voćem od kraljice.

Iako na Badnjak odlaze kasno na spavanje, ostaju disciplinovani i na Božić rano ustaju. Tada zajedno doručkuju, pri čemu se sami poslužuju. Zatim odlaze na misu.

- Svi misle da je sve vrlo formalno, ali zapravo su vrlo opušteni u Sandringemu kao i svi mi za praznike - kaže biograf.

Zanimljivo je da je kraljica odlična imitatorka, a porodica pamti njenu uspešnu imitaciju Margaret Tačer.

Za praznike rado igraju društvene igre, a biograf u dokumentarcu kaže da je 'princ Endrju jednom izjavio da više ne igraju monopol zato što igra postaje previše zlobna, a svi su izuzetno takmičarski nastrojeni'.

Posle crkve svi zajedno opet uživaju u Božićnom ručku.

hellomagazin.rs Guliver/Getty

Pročitajte još