Jelena Veljača: Čak i ako nije brutalna riba, što bi rekli moji Beograđani, on se zabavlja s njom?!

Jelena Veljača: Čak i ako nije brutalna riba, što bi rekli moji Beograđani, on se zabavlja s njom?!

Autor: | 11/11/2019

0

Hrvatska glumica Jelena Veljača nije od onih koji će prećutati licemerje, uvrede, ružno ponašanje... Pa tako ni ovoga puta nije želela da ostane nema na osude javnosti upućene na adresu glumca Kijanu Rivsa, jer njegova devojka nije supercica, megariba... Ona je jedna sasvim obična žena, imenom Aleksandra Grant, koja je učinila da se Kijanu nakon decenija patnje, ponovo smeši.

Jelena Veljača je napisala kolumnu za Jutarnji.hr, kroz koju je objasnila da "brutalne ribe" nisu uvek ono što je obavezno i poželjno, pa makar se radilo o holivudskim zvezdama. Srce bira nešto sasvim drugo, ali to ne označava takvog muškarca kao "mučenika" ili pak "heroja"...

- Kad je Kijanu Rives prošle nedelje prošetao crvenim tepihom sa svojom devojkom, svet je na trenutak umuknuo. (O, da je barem umuknuo zauvek!) Ali, nakon prvobitnog nemog šoka, usledio je talas - neverovatno bizarnih komentara, što o tome kako njegova devet godina mlađa devojka izgleda preružno/prestaro/preneugledno/preobično za njega, što o tome kako je njegov čin zabavljanja sa ženom koja ne boji kosu gotovo herojski.

Pop ikona koja ne spava s manekenkom za donje rublje?! Udelimo mu odličje nekog viteškog reda! Proglasimo ga plemićem - ali ne pre nego što ga pošaljemo na dubinsko psihološko posmatranje. Zašto to, naime, želi? Zašto nije iskoristio svoju zvezdanu poziciju - bolje? Možda je lud. A možda je ikona, vrišti internet. Možda je samo normalan muškarac, usudim se u jednom trenutku pomisliti - započela je Jelena svoju kolumnu, osvrnuvši se na to da je "očekivano" i realno potpuno drugačije i da su nametnuta pravila postavljena poodavno.

- Kijanu Rivs ima curu, i ona izgleda kao normalna osoba. Zašto nas to toliko uznemirava i uzbuđuje? Jasno mi je, od popkulturnih ikona očekuje se da budu veće od života, a od sveta da im na poslužavniku nudi ono što je običnim smrtnicima nedostupno - bila to tek rođena jagnjad na ražnju ili zabranjeni prstaci, kokain s dijamantima obloženim štapićima za ušmrkavanje, žene koje izgledaju kao junakinje erotskih stripova. Ali ti vlažni snovi koje smo navikli u stvarnosti zaista da gledamo em na crvenim tepisima em na Instagram fidovima obesna su stilizacija života, imitacija stvarnosti u koju ne veruju čak ni oni koji koračaju po tim istim tepisima. Najgore su u toj zajedničkoj fantazmagoriji ipak prošle žene (kao i obično).

https://www.instagram.com/p/B4uxVO0ASq9/

Jelena je podvukla da ovakav Kijanuov iskorak iz "pravila" koje je stvorio "nadmoćni beli muškarac", ga svrstava među "mučenike" baš zbog toga.

- Pa je tako frajer koji se zaljubio u izuzetno uspešnu (pa samim time, očito, i nadarenu) umetnicu maltene proglašen besmrtnim pravednikom među narodima, jer je toliko odvažan i beskompromisan da je s njom, iako bi mogao “bolje” i “lepše” i “atraktivnije”, ali on, poput pravog usamljenog jahača apokalipse, prkosi neverama i očekivanjima svih nas ostalih, koje će pokrstiti svojom velikodušnošću poput pravog pionira pravednosti. On ne diskriminiše.

- Čak i ako nije brutalna riba, što bi rekli moji Beograđani, on se zabavlja s njom, jači od sudbine. Šta mi možete, šapuće Kijanu Veličanstveni, ja čak i s njom pod rukom mogu biti zvezda! Dakako, nadam se da pravi Kijanu, o kojem zaista ništa ne znam, ne razmišlja kao timovi na internetu ovih dana - ni oni koji su morali da protrljaju oči jer im se učinilo da Aleksandra Grant liči na Helen Miren ni oni koji su oduševljeni njegovim životnim izborima.

Veljača se osvrnula na to da je takav princip lagano uveden na jedan perfidan i vrlo moćan način.

- Ne mogu dokraja biti nepoštena prema potonjima, jer bi to značilo da ignorišem činjenicu koju, nažalost, dobro poznajem, a to je nametnuti ideal Cosmo devojke koju su nam servirale devedesete. Ona je dolazila devojkama i mladićima u susret trčeći srećno plažom u crvenom kupaćem kostimu dok su njene veštačke grudi poskakivale na sve strane i govorila im: Ovo je ideal lepote koji morate voleti i slediti! Ipak, očekivala sam, možda naivno, da je svet odrastao u međuvremenu.

- Očekivala sam da zaljubljenost jednog poznatog američkog glumca u osobu koja izgleda kao urbana, zadovoljna, srećna žena u četrdesetima, a ne kao Instagramom ulepšan model, ne može krajem 2019. godine da sruši internet.

Feminizam u koji ja duboko verujem kaže da je potpuno svejedno ko se s kim zabavlja, pa tako zaista mislim da bi Kijanu bio jednako vredna ljudska jedinka i da je odabrao manekenku za donje rublje Victoria Secret, to su predivne žene, zaboga. Ali ne mogu verovati da je šokantno što se pedesetpetogodišnji glumac iz blokbastera zabavlja sa ženom koja ne upotrebljava botoks. Internet je toliko poludeo da se i sama Helen Miren, s kojom su uporedili gospođu Grant, oglasila na tu temu, rekavši damski da joj je čast što je upoređuju s tom divnom ženom koja je sigurno usrećila njenog kolegu.

https://www.instagram.com/p/B4uuL9cFUbX/

Koliko god želim biti srećna zbog Rivsa, čija je lična tragedija (izgubio je i dete i verenicu u roku od osam meseci pre dvadesetak godina) poznata kao jedna od najtužnijih javnih priča koje slamaju srce, toliko istovremeno mislim da je stvarno vreme da se lestvica onoga što očekujemo u smislu izbora partnerki javnih, moćnih muškaraca podigne. Dok parovi poput ovog - a to su ravnopravni parovi - ne postanu toliko normalni da, osim poslovične trač-rubrike, ne podignu ni jednu obrvu, ne samo da nismo odrasli nego nismo ni blizu mature zrelosti - zaključila je Jelena.

hellomagazin.rs ATA Images