Držite hormone pod kontrolom, da ne bi oni vas

Držite hormone pod kontrolom, da ne bi oni vas

Autor: | 08/11/2019

0

Hormoni igraju važnu ulogu u svemu što se dešava u našem organizmu i kontrolišu životne procese, što je dovoljan razlog da i mi kontrolišemo njih. Svaki poremećaj ravnoteže ovih međućelijskih hemijskih glasnika, koje proizvode endokrine žlezde, treba shvatiti ozbiljno i korigovati ga što pre. Analiza krvi pokazuje da li je endokrini sistem uravnotežen ili nešto nije u redu i zato se preporučuje da bar jednom godišnje proverite krvnu sliku.

Žene odlično znaju kako je to kada „prorade hormoni“ i kada im se raspoloženje menja iz časa u čas. Znaju i muškarci koji im se nađu u blizini, jer im uglavnom nema spasa. Šalu na stranu, upravo od hormona zavisi koliko će biti gladne, depresivne, vesele, umorne, da li će im se dopasti ono što vide u ogledalu... Ako simfonija koju ova organska jedinjenja izvode nije harmonična, ako samo jedan „instrument“ odsvira neku falš notu, jači ili slabiji ton, to će pokvariti celu kompoziciju.

Izloženi svakodnevnom stresu, lošoj hrani, raznim česticama iz vazduha, jurnjavi za poslom, decom i generalno životom, zaboravljamo na ove oku nevidljive glasnike koji prenose najvažnije poruke kroz naše telo. Kada je neka od tih poruka loša, javljaju se disbalans, pad imunog i ostalih sistema, „kvarenje“ kože, premor, bolesti. Žene su izložene još većem riziku, jer greške u funkcionisanju hormona, posebno u dvadesetim i tridesetim godinama, umanjuju šansu da ostanu u drugom stanju. Drugim rečima, disbalans hormona može da uzrokuje neplodnost.

Važno je naglasiti da ovaj poremećaj nije nešto što se dešava preko noći. To je stanje koje evoluira, ali situaciju otežava činjenica da ga uglavnom ne primećujemo na vreme. Kako mu stati na put? Pre svega, trebalo bi promeniti životne navike. Zaboravite na prekomerno konzumiranje alkohola, pušenje, rigorozne dijete, namirnice koje obiluju šećerom i rafinisanim uljima. Što više se krećite i boravite u prirodi.

U jelovnik uvrstite dosta „zelenila“, kao što su brokoli ili karfiol, hranu koja sadrži magnezijum i vitamin B, šumsko voće... Čim osetite da se menstrualni ciklus ne odvija uobičajeno, obratite se ginekologu. I, kao što smo na početku rekli, redovno proveravajte krvnu sliku. Držite estrogen, progesteron i „ostalo društvo“ pod kontrolom. Bolje vi njih, nego oni vas.

Snezana Ilic Guliver/Thinkstock
Tagovi: hormoni zdravlje

Pročitajte još