Da li med povećava šećer u krvi?

Da li med povećava šećer u krvi?

Autor: | 19/10/2019

0

Često možete čuti kako definišu dijabetes kao jednu od bolesti savremenog doba, i to nije slučajno. Dijabetes je socijalno značajna bolest koja pogađa ljude svih starosnih grupa.

Ali strogo uzimanje lekova, insulina i pravilna ishrana omogućavaju pacijentima dijabetičarima život sa puno radosti i pored prisustva bolesti.

A kad je u pitanju dijeta kod dijabetesa, moramo da razbijemo jedno od najčešćih verovanja da dijabetičari ne bi trebalo da jedu ništa slatko, uključujući med, jer to vodi do povećanja šećera u krvi.

Zaista, konzumiranje slatkih stvari, meda i raznih ugljenih hidrata dovodi do povećanja šećera u krvi, ali kod dobro kompenziranog dijabetesa i umerenih količina proizvoda to nije problem.

Ovde treba napomenuti da med ima prosečan glikemijski indeks od oko 61 jedinice, jer sadrži veliku količinu fruktoze, kao i hrom u tragovima, a on smanjuje potrošnju insulina u telu.

Međutim, ljudima koji pate od dijabetesa savetuje se konzumiranje sorti meda visokog sadržaja fruktoze kao što je med od bagrema, navodi bonapeti.rs.

Dnevna doza meda kod dijabetičara ne bi trebalo da pređe tri kafene kašičice, uzimajući u obzir ukupnu količinu unetih ugljenih hidrata kako ne bi došlo do prilagođavanja doze insulina.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock

Najnovije vesti