Žarko Laušević o životu između dva kontinenta: Volim da otkrivam Beograd ponovo

Žarko Laušević o životu između dva kontinenta: Volim da otkrivam Beograd ponovo

Autor: | 08/10/2019

0

Žarko Laušević već dve decenije živi u Americi, gde se preselio 1999. godine nakon teškog životnog razdoblja. U tom periodu proslavljeni glumac povukao se iz sveta glume, a publika u Srbiji nije imala priliku da ga vidi u novim projektima sve do 2015. godine. To je ujedno bio prvi Žarkov dolazak u Beograd, nakon 16 godina, radi snimanja filma „Smrdljiva bajka“.

Međutim, od 2017. godine glumac je sve češće u srpskoj prestonici jer snima nove serije i filmove, a ne krije da slobodno vreme van seta koristi za šetanje ulicama i istraživanje grada.

- Teško mi je da odgovorim šta me najviše raduje da radim dok sam ovde, ali volim stvarno da otkrivam Beograd ponovo - skromno kaže slavni glumac u razgovoru za Blic i odgovora da li je otkrio nešto novo što mu se posebno sviđa:

- Dopada mi se mnogo toga. Video sam da se grad dosta izgradio i da ima dosta novih građevina.

U poslednje dve godine, na radost publike, Laušević je angažovan na nekoliko projekata. Za brilijantnu ulogu Aćima Katića u seriji “Koreni” već je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na Festivalu drama i serija, dok ništa manje važne nisu i njegove uloge u serijama “Pet”, “Državni službenik” i “Crno sunce”. Iako trenutno radi i na novim filmskim ostvarenjima poput “Volja sinovljeva” i “Aleph” i sve više vremena boravi u Srbiji, Žarko otkriva da još uvek nema ambiciju da se vrati na pozorišnu scenu.

- Još uvek živim u Americi, tako da mi je teško da igram predstave. Dolazim u Srbiju po zakazanom projektu koji je unapred isplaniran i imam neki striktno utvrđen raspored. Zato još uvek ne razmišljam o pozorišnim projektima - iskren je Laušević.

U Americi čuveni glumac živi sa suprugom Anitom, sa kojom je u dugogodišnjem braku. Kako ne voli mnogo da otkriva detalje iz privatnog života, malo je poznato da je njegova supruga takođe deo filmskog sveta. Anita je profesionalna šminkerka, a godinama je radila na snimanju serije “Seks i grad”. Takođe, bila je angažovana za snimanje filma “Spiderman 2”, a sarađivala je sa Leonardom Dikaprijom i Kejt Vinselt. Laušević priznaje da mu je upravo supruga najveća podrška i da se često sa njom savetuje oko posla.

- Normalno da se savetujem sa njom oko svega. U braku se ljudi konsultuju oko dece, posla, nabavke, šta kuvati, pa ponekad pričamo i o filmu - kroz osmeh objašnjava Laušević.

Slavni glumac krajem 2018. predstavio je svoju treću knjigu “Sve prođe, pa i doživotna” u kojoj na uvid javnosti daje dramatični zatvorenički dnevnik iz Zabele gde je proveo dve i po godine, a gde je premešten iz crnogorskog zatvora u Spužu, u kome je bio 25 meseci. U planu je i četvrta knjiga koja pripada američkoj odiseji, a kojom će Laušević zaokružiti svoju potresnu životnu priču.

- Uspeh treće knjige stimuliše i svakako obavezuje da zaokružim svoju ispovest poslednjim, četvrtim delom koji će imati i jednu širu, migrantsku priču, univerzalniju i bližu sadašnjem trenutku - istakao je svojevremeno Laušević.

hellomagazin.rs ATA Images