Sedam znakova da vaša prehlada nije bezazlena

Sedam znakova da vaša prehlada nije bezazlena

Autor: | 28/09/2019

0

Kad je u pitanju prehlada, postoje dve vrste ljudi, oni koji odmah idu kod doktora i traže antibiotike da bi im prestao kašalj i oni koji sve ignorišu uz opasku "nešto me grebe u grlu". Najlakše je za kašalj reći da to nije ništa ozbiljno i izbeći posetu doktoru.

Prema nekim istraživanjima čak 43 procenata ispitanika je izjavilo da bi se radije sami lečili nego išli kod doktora. Ipak, treba imati na umu da, bez obzira koliko epizoda serije "Uvod u anatomiju" ste odgledali, vaše znanje medicine i sposobnost dijagnoze bolesti možda, ipak, nije dovoljno.

To je razlog zašto je "Women's Healt" časopis zamolio stručnjake da otkriju simptome koji ukazuju da je vreme da prehladu proveri još neko pored "doktora Googla".

Iako se čini da je tri nedelje dug period, doktori kažu da je prilično normalo da prehlada traje i do 21 dan. Ako kašalj traje duže od ovog perioda onda on može ukazivati na astmu, pneumonija ili neka druga bolest pluća.  Naročito je bitno da se nakon tri nedelje simptomi nisu samo stabilizovani već vam se stanje poboljšalo.

Ponekad se možete  osećati bolje, ali se bolest povrati i to u još gorem obliku i jačem intenzitetu. Postoje neki znaci koji zahtevaju hitnu medecinsku negu. Simptomi nalik gripu koji naizgled slabe a onda se povrate sa jačom groznicom i kašljem je jedan od tih znakova. U tom slučaju, možda imate "sekundarnu infekciju“ koja može biti bronhitis ili upala pluća. Što god da je, obavezan je pregled kod doktora.

Uobičajeno je da pri prehladi imate sluzi u grlu,  jer se bela krvna zrnca bore protiv infekcije, ali ako je sluz neobične boje onda se u vašem telu dešava nešto čudno. Ako je sluz žuta, braon, zelena ili ima tragove krvi u njoj to je svakako razlog za posetu doktoru.

Ako non stop suzite, postoji mogućnost da u stvari nemate prehladu već alergiju. Ponekad je teško primetiti razliku između prehlade i alergije. Postoji više od sto vrsta virusa koji izazivaju prehladu i svi pokušavaju da se, tokom sezone, prošire na što veći broj ljudi. Kad se sezona virusa i sezona alergija poklopi, teško je odmah uočiti razliku između to dvoje. Alergijske reakcije mogu uključivati osip, oticanje grla, nesvestica, grčevi u stomaku i drugo.

U filmu "Đavo nosi Pradu" jedna od glumica kaže da joj treba samo jedna prehlada da bi dostigla željenu težinu. Ako ne jedete i gubite težinu, to je jedna stvar, ali zabrinjavajuće je ako gubite težinu a jedete normalno. Neobjašnjiv gubitak težine, zajedno sa simptomima sličnim prehladi, mogu ukazivati na hipertirozu, prisustvo tumora, bakterijsku infekciju ili čak sidu (HIV).

Kašalj je uobičajeni simptom prehlade, ali ako je on praćen otežanim disanjem i stezanjem u grudima, moguće je da imate napad astme. Tokom astmatičnog napada, vaši disajni putevi otiču i postaju upaljeni, začepljeni od sluzi a zatim postaju stegnuti zbog napregnutosti mišića. Disanje je u takvim slučajevima otežano i podseća na pokušaj disanja kroz slamčicu punu pamuka. Ako imate neki od ovih simptoma, porazgovarajte sa doktorom.

Ako postoji bol u određenom delu vašeg tela, to svakako treba da izazove zabrinutost. Na primer, prisustvo streptokoka u grlu će izazvati bol. Infekcija sinusa može naškoditi nosnim prolazima i šupljinama pa čak i oštetiti zube. Tu je naravno, i infekcija uha. Ako imate simptome gubitka sluha, jakog bola u uhu (bol na dodir) ili ako postoji bilo kakav neobičan sekret iz uha, to je definitivno dobar razlog za posetu doktoru.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: prehlada zdravlje