Roberto Savijano je pisac kojeg mafija želi da ubije zbog romana! (video)

Roberto Savijano je pisac kojeg mafija želi da ubije zbog romana! (video)

Autor: | 04/09/2019

0

Zbog nefikcijskog romana ‘Gomorra’, italijanski pisac Roberto Savijano jedna je od najtraženijih osoba koje napuljska mafija želi da ubije.

Italijanski pisac Roberto Savijano pri vrhu je popisa ljudi koje zloglasna napuljska mafija Cammora želi da ukloni s ovog sveta. Savijano je na mafijašku crnu listu dospeo nefikcijskim romanom “Gomorra” 2006. kojim je razotkrio neke poslove i svakodnevicu napuljske mafije.

“Gomorra”, po kojoj su kasnije snimljeni televizijska serija i film, pretvorila je Savijana u jednog od najvećih boraca protiv mafije, ali on ni sam ne veruje da se ta bitka može dobiti.

- Ne mislim da mafija može biti uništena, to je jedna od najdelotvornijih evropskih organizacija - kaže 39-godišnji književnik, uveren da su se italijanske mafijaške organizacije proširile daleko izvan italijanskih granica.

Pa šta ga onda pokreće? “Ljutnja i ambicija”, rekao je u razgovoru za dpa.

- Ambicija da im kažem, ‘Ne, niste me slomili’. Dakle, i lično je. A tu je i želja da se te priče ispričaju svetu.

Savijano već 13 godina živi pod 24-časovnom policijskom zaštitom.

- Dvojica su ispred čak i sada dok razgovaramo, ali pokušavam da ne mislim na to - kaže i dodaje kako život pod stalnim nadzorom nije “privilegija, nego tragedija”.

Sva svoja kretanja mora da najavi dva dana unapred kako bi njegovi čuvari mogli da pregledaju mesta koja namerava da poseti. Ne sme da vozi bicikl, automobil ili motocikl, da ima redovne obaveze, poput nedeljnih predavanja ili kurseva. Ne sme ni u bioskop, sem ako dvorana nije rezervisana samo za njega.

Znalo se dogoditi i da ga ne puste u avion jer avio kompanije “strahuju da bi ostali putnici zbog njega mogli da imaju stresno putovanje”. “Takve situacije vas ubijaju”, kaže. “Nije me strah umreti nego nastaviti ovako da živim. Nije da sam posebno neustrašiv, ali kad toliko mnogo slušate o sopstvenoj smrti, počinjete na nju da gledate kao na nešto što vas se gotovo ne tiče.

“Mafija” je zapravo jedinstveni naziv za najmanje tri italijanske grupe organiziovanog kriminala: napolitansku Camorru, sicilijansku Cosu Nostru i kalabrešku ‘Ndranghetu. Savijano često govori da mafijaši nisu “samo italijanski fenomen” nego i “nemački, francuski, španski” i prigovara da Evropa toga nije svesna.

Tvrdi da su Nemačka i ostale evropske zemlje “u stanju velikog poricanja” razmera do kojih se italijanska mafija infiltrirala u njihovo društvo. “I dalje misle da je to problem koji dolazi spolja”.

U Italiji je Savijano osoba koja izaziva duboke podele. Levica ga poštuje kao hrabrog intelektualca, a desnica prigovara da ‘pametuje’ i bespotrebno troši policijske resurse. Duže je vreme u svađi s Mateom Salvinijem, liderom kranje desne Lige i ministrom unutrašnjih poslova.

“Nikada nismo imali vladu koja je manje antimafijaška od ove”, rekao je nedavno Savijano. Tvrdi da će restriktivna migrantska politika aktuelnog ministra mnoge “migrante poslati na crno tržište i time ih pretvoriti u oruđe u rukama mafije”.

Salvini mu je odgovorio pretnjom da će mu ukinuti policijsku zaštitu. Savijano je to doživeo kao upozorenje. “To bi trebalo da me zastraši. ‘Ako nastaviš da me napadaš, ostaviću te samog’. Ali mu to neće uspeti”, odgovorio je, prenosi net.hr

Savijano je napisao i drugu knjigu pod nazivom "Pirane".

hellomagazin.rs Guliver/Getty

Pročitajte još

Najnovije vesti