Ovo je razlog zašto vikednom ne radimo ništa

Ovo je razlog zašto vikednom ne radimo ništa

Autor: | 03/09/2019

0

Kada, napokon, u petak dođete kući sa posla i sednete u svoj udoban kauč, u većini slučajeva, dešava se da je jedino gde "odete" tokom vikenda je do spavaće sobe. Zašto se dešava da vikendom, zapravo, ne radite apsolutno ništa?

U osnovi, ideja je da vas previše izbora ostavlja nesposobnim da odaberemo između svih druženja i događanja koje bi trebalo uklopiti u vikend pa donosite odluku da ćete, jednostavno, ostati kod kuće.

Zauzvrat, zbog toga se osećate loše prema sebi jer vam se čini da niste uspeli postići sve ono što ste planirali sa svojim slobodnim vremenom. Taj osećaj samo pogoršava kultura u kojoj sada živimo, koja nas tera da uvek budemo u pokretu. Takođe, sve se to pogoršava kada odete na društvene mreže i vidite kako su drugi proveli aktivan vikend pun druženja s prijateljima.

To ne znači da stalno morate biti u pokretu, već da morate naučiti da pravilno upravljate svojim očekivanjima kako bi mogli biti zadovoljniji kako ste proveli vikend. Manje izbora, znači manje odluka što znači i jednostavniji odabir šta raditi.

Ovu teoriju zvanu "Paradoks izbora" stvorio je američki psiholog Beri Švarc, piše portal Wall, pa vam ovo saznaje u najmanju ruku daje opravdanje da se ne osećate krivim zbog toga što ste dva dana proveli ležeći u horizontali ne radeći ništa.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: odmor vikend

Najnovije vesti