Zašto je poželjno popodne dremnuti barem 20 minuta?

Zašto je poželjno popodne dremnuti barem 20 minuta?

Autor: | 06/08/2019

0

Kada dođete s posla, nemojte da osećate grižu savesti što ćete se opet najpre odmoriti, pa tek onda nastaviti sa daljim aktivnostima. Spavanje u popodnevnim satima je sasvim u redu, čak je i poželjno - tvrde stručnjaci.

Samo 20 minuta sna ima snažan uticaj na stanje organizma, a posebno je efikasno kada dremnete baš u onom trenutku kada osetite da ste "potonuli".

Idealno je da spavate pola sata, jer istraživanja pokazuju da to ima višestruko pozitivan uticaj - poboljšava mentalne funkcije, smanjuje stres i rizik od nastanka dijabetesa i viška kilograma. Vraća snagu i čini vas svežim kao da ste se silno naspavali, pišu Novosti.

Važno je da znate da će vam zato jednočasovno spavanje teško pasti, nećete moći tako lako da se povratite, bićete uspavani i bunovni. Ukoliko vam je zaista potrebno da se odmorite, jer ste fizički i mentalno iscrpljeni, onda je bolje da spavate duže od 90 minuta, pošto je to period dovoljan da obrnete pun ciklus sna. Moguće je čak da upadnete i u REM fazu (da sanjate) i biće vam lakše da se probudite nego da ste spavali sat vremena.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: odmor spavanje