Evo zašto pušači svakodnevno treba da konzumiraju celer!

Evo zašto pušači svakodnevno treba da konzumiraju celer!

Autor: | 03/08/2019

0

Celer je povrće s visokim udelom vode, a sok stabljike celera izuzetno je delotvoran za mršavljenje i čišćenje organizma.

Ovo povrće poznato je još od davnina, čak je pronađeno i u Tutankamonovoj piramidi koja datira iz 1323. godine pre nove ere. Korišćen je i u antičkoj Grčkoj, a spominje se čak i u Homerovoj Ilijadi i Odiseji.

U ishrani se koriste koren, stabljika i list, a celer je neizostavan deo u pripremi supa, salata, i variva.

Odličan je izvor vlakana, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, vitamina B i B6, vitamina C i drugih minerala. Sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Stephanie Louise (@namasteog) дана 3. Авг 2019. у 4:14 PDT

Celer je biljka bogata luteolinom – flavonoid koji ima prirodno protivupalno delovanje koje sprečava bolesti mozga i poboljšava njegove kognitivne funkcije, samim tim štiti i pospešuje pamćenje. Ublažava hronične upale poput artritisa, osteoartritisa, astme, reume i bronhitisa i smanjuje rizik od pojave dijabetesa i bolesti srca.

Bogat je vitaminima i reguliše krvni pristisak i sadrži 18 različitih antikancerogenih veza koje neutralizuju kancerogene iz cigareta i drugih uzročnika raka, piše wall.hr.

Takođe, sok od celera postao je jedan od vodećih trendova kada je u pitanju zdrav način života, a može se konzumirati svakoga dana.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: celer zdravlje

Najnovije vesti