Kako čokolada može da spase život?

Kako čokolada može da spase život?

Autor: | 02/08/2019

0

Evo jedne sjajne vesti za sve ljubitelje čokolade!

Iako je naša omiljena poslastica veoma često na meti osode, što zbog količine šećera koju poseduje u sebi, što zbog uticaja na gojaznost, skup britanskih naučnika došao je do sjajnog zaključka - čokolada može čoveku da spase život! Evo i kako...

Umereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključio je skup britanskih naučnika.

Stručnjaci su sproveli anketu u kojoj je učestvovalo više od 13 hiljada ljudi. Usredsredili su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu i njihovom emocionalnom stanju.

Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopšte ne jedu. Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 posto manje znakova te bolesti.

Osim toga, kod četvrtine učesnika ankete koji su redovno jeli 104 do 454g tog slatkiša, verovatnoća razvoja depresije smanjila se za 58% u poređenju s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju ishranu. Naučnici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim udelom kakaa, piše Daily Mail.

Tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u telu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, takođe povezana s pojavom stresa i brojnih teskoba.

Slatka štanglica čokolade bogat je izvor i magnezijuma, cinka i drugih važnih elemenata i kao takva ima blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi.

hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock