Znate li kojim prijateljima je najviše stalo do vas? Onim "najokrutnijim"!

Znate li kojim prijateljima je najviše stalo do vas? Onim "najokrutnijim"!

Autor: | 23/07/2019

0

Prema američkom istraživanju, neki bliski prijatelji mogu namerno pokazivati negativne osećaje na najboljim prijateljima jer veruju da će oni dugoročno biti korisni za njih. Pravi razlog zašto to rade je jer im je stalo.

Belen Lopez Pere, vodeća naučnica koja je sprovela istraživanje objašnjava kako ljudi mogu biti okrutni iz dobre namere.

Osnovna hipoteza je bila podstaknuti učesnike istraživanja da se zamisle u tuđoj koži i predviđaju kako bi ta osoba reagovala. Istraživači su pretpostavili da će učesnici odabrati najnegativnije iskustvo kako bi pomogli prijatelju da nauči iz toga i postignu svoje ciljeve.

U istraživanju je učestvovalo 140 individualnih odraslih ljudi, a morali su da igraju igricu sa anonimnim partnerom (poznatim kao igrač A), međutim ono što nisu znali je da "igrač A" zapravo ne postoji.

Neposredno pre početka igrice, svi su primili poruku od "igrača A" u kojoj je pisalo kako je on upravo prekinuo vezu i da mu je druga osoba slomila srce. Zatim su učesnici morali da zamisle kako se oseća "igrač A" i igrati igricu kao da je" igrač A" vođa.

Tokom studije, neki od učesnika istraživanja trebalo je da saosećaju sa "igračem A", dok su ostali morali da ostanu emocijalno suzdržani, prenosi Bright Side.

Zatim su svi podeljeni u dva odvojena tima. Polovina je igrala igricu sa oružjem pod nazivom "Soldier of Fortune" u kojoj su morali da se reše što više neprijatelja, dok je druga polovina igrala "Escape Dead Island" u kojem je svrha pobeći iz sobe ispunjene zombijima.

Kad se igra završila, učesnici su bili izloženi određenoj muzici i određenim isečcima, koji su imali različite nivoe emocionalnog sadržaja. Zatim su morali da odrede na skali od 1 do 7 kako njihov saigrač "igrač A" sluša i vidi opise svakog od isečaka.

Oni učesnici koji su saosećali s osećajima "igrača A" i igrali igricu sa oružnjem, fokusirali su se na izazivanje ljutnje u saigraču kroz odabir muzike i isečaka. Dok učesnici koji su igrali zombi igru fokusirali su se na izazivanje straha u saigraču odabirom najemocionalnije muzike i isečaka od prikazanih.

Istraživači su zaključili da su učesnici koji su saosećali s "igračem A" želeli da izazovu negativnije emocije kako bi prikrili osećaj povređenosti uzrokovan raskidom. Negativnije emocije tokom igre su imale veću stopu uspeha na kraju videa što znači da bi "igrač A" osetio zadovoljstvo kad bi pobedio.

hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock