Koja ulja koristiti za masažu?

Koja ulja koristiti za masažu?

Autor: | 22/07/2019

0

Nema osobe kojoj ne prija masaža, a znate li koja su ulja najbolja i koja vrsta baš vama najviše odgovara?

Među najkvalitetnija bazna ulja za masažu spadaju ekstradevičanska, hladno ceđena. Dobijaju se iz različitih biljnih izvora.

- Najpopularnije bazno ulje je bademovo. Obiluje vitaminima A, B1, B2, B6, E i mineralima i ima protivupalna svojstva. Lako se razmazuje, pa je pogodno za sve tipove kože, ali se najviše koristi na suvoj. Ne preporučuje se alergičnima na orašaste plodove.

- Ulje jojobe prija ljudima koji imaju probleme s kožom i aknama. Slično je prirodnom ulju tiela. Poseduje antibakterijska svojstva i koža ga brzo upija.

- Ulje semenki grožđa najčešće se koristi za masažu beba i dece, a pogodno je i za odrasle. Sadrži vitamin E i esencijalne kiseline, pa regeneriše kožu i vraća joj elastičnost.

- Ulje koštica kajsije slično je bademovom, s tim što ima duži rok trajanja. Bogato je vitaminima A i E.

- Ulje avokada podmlađuje i uklanja mrtve ćelije kože. Prija zreloj ili suvoj koži. Teže je od ostalih ulja pa se preporučuje da ga pomešate s nekim lakšim, poput bademovog. Bogato je vitaminima, hidrira i omekšava kožu.

- Kokosovo ulje teško je i gusto, a upotrebljava se kod suve i ispucale kože. Odgovara ljudima koji imaju akne na leđima, jer ne zatvara pore i sprečava nastanak novih upalnih procesa. Pre nanošenja ga zagrejte, piše "Zdravlje u kući".

- Za ublažavanje stresa i podizanje raspoloženja dobra su ulja jasmina i lavande, za opuštanje mišića koriste se ulje majorana i kamilice, dok upale smanjuje ulje nane.

hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: beauty masaža

Pročitajte još

Najnovije vesti