3 načina da poboljšate kreativnosti na poslu

3 načina da poboljšate kreativnosti na poslu

Autor: | 15/07/2019

0

Ako ste se pitali da li postoji tajna s kojom ćete lako pospešiti svoju kreativnost bili ste u pravu, mi vam donosimo čak tri!

Budite znatiželjni

Znatiželja i zainteresovanost ključni su uslovi za razvoj i održavanje kreativnosti, jer  stimulišu imaginaciju i perceptivnost i pomažu vam da se fokusirate na aktiviranje iskustava iz prošlosti, procesa razmišljanja o budućnosti i istraživanja alterantivnih modela ponašanja u sadašnjosti. Koristite svoju znatiželju za istraživanje uzroka događaja, njihove dinamike i uticaja. #samoopušteno postavljajte pitanja bez bojazni da ćete ispasti naivni. Tragajte za novim izvorima znanja iz knjiga, stručne literature, iz tuđih radnih iskustava, seminara, poslovnih kurseva... Sledite svoja interesovanja i odmerite koristi koje vam njihovo zadovoljenje može doneti.

Naučite da prihvatite neuspeh

Iza uspeha svakog kreativnog genija kriju se i priče o neuspesima. Na isti način, ako kompanije žele da stimulišu kreativnost i priliv novih ideja kod zaposlenih, moraju da stvore uslove i atmosferu u kojima se rizik od neuspeha prihvata kao deo posla. Ukoliko ne doživite poneki neuspeh, bilo na privatnom ili poslovnom planu, podrazumeva se da niste iskoračili izvan svoje zone sigurnosti, te da i niste bili u prilici da učite i razvijate se. Zato #samoopušteno – jedan neuspeh nije kraj sveta!

Kreirajte pozitivne emocije

Pozitivna osećanja, kao što su zahvalnost, empatija, zadovoljstvo i inspirativnost dokazano uvećavaju vaš kapacitet za uočavanje većeg broja mogućnosti i kreativnije razmišljanje. Pozitivne emocije na poslu možete da gajite tako što ćete stvoriti kvalitetne odnose sa kolegama, koji će vam pomoći da osećate i zahvalnost, i poštovanje, i empatiju, ali i da pronađete načine da pokažete ono u čemu ste dobri, u čemu uživate i šta je ono što vas zabavlja. Dakle, opet #samoopušteno!

hellomagazin.rs Guliver/Getty
Tagovi: Jana samoopusteno