Sloboda Mićalović: Jedino čovek udara slabijeg od sebe, to je ono što je strašno!

Sloboda Mićalović: Jedino čovek udara slabijeg od sebe, to je ono što je strašno!

Autor: | 30/06/2019

0

Glumica Sloboda Mićalović koju ćemo gledati u ulozi inspektorke u nastavku serije "Ubicw mog oca", osvrnula se na nasilje u porodici, na žrtve i one koji takva dela čine.

U razgovoru za Telegraf, Sloboda je objasnila da se u seriji obrađuje jedna od težih tema, a to je silovanje.

- Bavimo se jednom vrlo nezgodnom temom, a to je silovanje. Ona je major inspektor, apsolutno zadužena za te krvne delikte, a pre svega je psiholog. To su vrlo kompleksne ličnosti sa kojima vi morate da govorite. Nezgodno mi je nekako, stalno biram reči pa zamuckujem, jer je vrlo nezahvalno... Mi se bavimo ovim sa filmske strane gledano, ali puno istine ima u tome. I kada neko preživi tako stravičnu traumu, vi morate znati kako da mu priđete, jer kažu po statistici da takve žene uglavnom nisu baš rade da sarađuju - iz prirodnih razloga - i treba im se nekako približiti i ohrabriti ih da progovore, zato što bi time možda sprečili da se desi nekoj drugoj ženi, tako stravična nesreća. A, s druge strane, da bi moglo njoj samoj da se pomogne - rekla je Sloboda.

Sloboda je već imala iskustava u radu sa žrtvama nasilja, tako da joj ova tema nije strana, a osećaj koji joj se javio u takvim momentima je nešto što ne zaboravlja.

- Nikako nisam mogla da se otrgnem tom jednom te istom osećanju, jednoj te istoj reči koja mi se vrtela u glavi, a to je "kukavica"! Ne ta žena, nego taj čovek. Kukavica! Jer, nigde u prirodi ni jedna životinja neće udariti na slabiju. Jedino čovek udara slabijeg od sebe. I to je ono što je mnogo strašno. Ali, čini mi se da se u Srbiji polako podiže ta svest, da se malo više priča o nasiljima u porodici, što smatram da je jako važno. Radila sam neke humanitarne stvari za Sigurnu kuću i tu sam se naslušala svakakvih priča i mislim da su te žene, koje su uspele i želele da progovore na tu temu, toliko hrabre i toliko jake... To su ozbiljni heroji! Ozbiljni heroji koji su zaštitili time svoju decu.

Lepa glumica je svesna da postoji i druga strana, priča u kojoj su muškarci žrtve nasilja.

- Nikada nisam od onih žena koje misle da je samo jedna strana kriva. I žene znaju da budu jako agresivne. Čak sam upoznala ljude, muškarce, koji su trpeli nasilje sa ženske strane. To je neprirodno, ali je tako. Žena ima više, pa samim tim brže dolazi do svesti. Ali, svaki vid nasilja je stravičan. Mislim da smo već toliko civilizovani da može da se, ako nešto ne ide, prekine kako Bog zapoveda, a ne da se ubijamo - poručila je Sloboda.

hellomagazin.rs ATA Images

Najnovije vesti