Zanimljivo poreklo Željka Joksimovića: DNK kaže da je Balkanac, ali pomalo i Finac?

Zanimljivo poreklo Željka Joksimovića: DNK kaže da je Balkanac, ali pomalo i Finac?

Autor: | 26/06/2019

0

Jedan od najpopularnijih muzičara u regionu Željko Joksimović u svom DNK ima čak 93.8 odsto balkanskih gena, potvrđuje istraživanje tima stručnjaka iz kompanije "My Heritage", koja godinama sarađuje sa Eurosongom i analizira etničko poreklo najvećih zvezda ovog takmičenja.

Međutim, preostalih 6.2 odsto Željkovih gena su jako zanimljivi i prilično neočekivani. Naime, prema rezultatima ovog istraživanja u kom je učestvovao Joksimović, pokazalo se da je 3.4 odsto Finac, a 2.8 odsto ima blisko-istočne krvi.

- Kada su me kontaktirali sa molbom da učestvujem u ovom istraživanju, moram da priznam da sam bio radoznao da saznam više o svom poreklu i pristao sam da budem deo toga. Na kraju, zadovoljan sam, a rezultati me nisu iznenadili. Pokazalo se da moja porodica autohtono potiče sa ovih prostora, baš kako sam i očekivao. Mislim da će i moji roditelji da budu zadovoljni - komentarisao je Željko, uz osmeh i dobro raspoloženje.

Ina Jukvic ispred My Heritage istakla je da rezultati idu u prilog činjenici da je Joksimović sa Balkana, ali da je istovremeno svetski čovek.

- Fascinantan podatak je da Željkov DNK pokazuje njegovo autentično balkansko poreklo, ali i povezanost sa Finskom, odnosno narodima sa Bliskog istoka. To je pokazatelj da je Joksimović pravi predstavnik svog naroda, ali je ujedno i čovek sveta, i da je blizak sa nacijama sa različitih kontinenata.

Među učesnicima ovogodišnjeg Eurosonga koji imaju balkanske gene su i Švajcarac Luka Hani (skoro 25 odsto), Rumunka Ester Peoni (90 odsto), Katerin Duška, Grkinja iz Kanade (30), a čak i Irkinja Sara Mekternan ima poreklo sa ovih prostora (tri odsto).

Željko se trenutno priprema za nastupe koji ga očekuju sledećeg meseca, kada će održati koncerte širom regiona, uključujući i spektakl koji zajedno sa svojim bendom i celim timom sprema za festival ULAZ, 12. jula u Beogradu.

hellomagazin.rs Promo

Pročitajte još